آمبلیوپی

تنبلی چشم - کلینیک ماهان


تنبلی چشم، یکی از بیماری‌های چشمی متداول در کودکان است که نباید با ضعیفی چشم اشتباه گرفته شود و باید به سرعت اقدامات لازم برای درمان آن انجام گیرد. در این بیماری، بینایی یکی از چشم‌ها کمتر از چشم دیگر رشد می‌کند و فرد را با مشکلاتی روبرو می سازد. در این مطلب توضیحاتی در خصوص این عارضه، علائم و روش‌های درمان آن ارائه می‌گردد.

تنبلی چشم چیست؟

بیماری تنبلی چشم که آن را با نام آمبلیوپی نیز می‌شناسند، یک عارضه چشمی است که در دوران کودکی مشاهده می‌شود و سریعا باید روند درمان آن آغاز گردد. این بیماری ناشی از رشد خارج از حد نرمال بینایی در یک چشم می‌باشد. این مشئله موجب گردش چشم تنبل‌تر به سمت بیرون و یا داخل می‌شود و مانع تمرکز چشم بر روی یک نقطه خاص می‌گردد. در این بیماری تصاویر مشاهده شده توسط چشم تنبل‌تر توسط مغز به نوعی حذف می‌شوند و به این شکل برخی اختلالات بینایی برای شخص بوجود می‌آید.

معمولا زمان شروع تنبلی از تولد تا هفت سالگی می‌باشد. این عارضه غالبا یک چشم را درگیر می‌کند و به ندرت هر دو چشم شخص با این موضوع درگیر می‌شوند. در صورت تشخیص به موقع و زود هنگام این عارضه، از بسیاری از مشکلات بینایی که ممکن است در بزرگسالی برای شخص بوجود آید جلوگیری می‌شود. باید توجه داشت که ممکن است تنبلی چشم در بزرگسالان نیز تشخیص داده شود و از آنجاییکه درمان تنبلی چشم در سنین بالا نیز امکان پذیر است باید در اولین زمان ممکن زیر نظر پزشک این موضوع را حل کرد.

کلینیک تخصصی پروتز چشم ماهان – بیماری آمبلیوپی

علائم تنبلی چشم

این بیماری نیز همانند هر عازضه دیگری دارای علائمی است که اگر به درستی و تا قبل از سن 7 سالگی فرد شناسایی شوند، می‌توان آن را به شکل کامل درمان نمود. در غیر اینصورت اگر از پیشرفت آن جلوگیری نگردد می‌تواند عوارض جبران ناپذیری در سنین بالا برای فرد ایجاد نماید. برخی از این علائم عبارتند از:

  • عدم تشخیص فاصله صحیح یک جسم
  • حالت چشم سرگردان برای چشم تنبل که نمی‌تواند به یک نقطه تمرکز کند
  • زاویه داشتن سر در هنگام مشاهده تلویزیون یا صحبت
  • نازک کردن چشم‌ها در هنگام مطالعه و برای دید بهتر
  • عدم توانایی در انجام فعالیت‌های ورزشی
  • عدم وجود بالانس و تقارن بین دو چشم
  • حرکت سریع پلک
  • مالیدن چشم‌ها بدلیل خارش زیاد

راه های درمان تنبلی چشم

در درمان تنبلی چشم موارد مختلفی اثرگذار هستند که از جمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • سن ایجاد تنبلی چشم در فرد
  • مدت زمانی که از آغاز این بیماری گذشته است
  • میزان پیشرفتی که بیماری داشته است

پس از بررسی موارد بالا و تشخیص دقیق این عارضه و همچنین شرایط بیمار، پزشک برای درمان از روشهایی همچون بکارگیری عینک، لنز، تمرینات چشمی، بستن چشم سالم، وصله‌های چشمی، قطره و در نهایت جراحی استفاده خواهد کرد. باید توجه داشت که طول درمان تنبلی چشم در کودکان به میزان بسیار زیادی به زمان تشخیص بیماری و پیشرفت آن بستگی دارد.

کلینیک چشم مصنوعی ماهان – بیماری تنبلی چشم

تست آمبلیوپی در خانه

باید گفت که تست تنبلی چشم در خانه نیز امکان پذیر است و والدین با استفاده از برخی اقلام ساده براحتی می‌توانند آن را انجام دهند. مراحل این تست را می‌توان بصورت زیر انجام داد:

  • در ابتدا باید با استفاده از یک پوشش، یکی از چشمهای کودک خود را ببندید.
  • در این مرحله باید یک شی مانند عروسک را در جلوی چشمان او قرار دهید.
  • سپس با حرکت آن عروسک به جهات مختلف، بررسی نمایید که آیا او این حرکات را دنبال می‌کند؟
  • این کار را برای چشم دیگر نیز انجام دهید و نتایج آن را بررسی نمایید.
  • در شرایطی که مشکل چشمی را تشخیص دادید حتما با یک پزشک برای درمان مشورت کنید.

فرق تنبلی چشم با ضعیفی چشم

تنبلی چشم، عارضه ایست که از کودکی در فرد ایجاد می شود و به مراتب شیوع کمتری نسبت به ضعیفی چشم دارد. در واقع در این عارضه، که عمدتا در یک چشم بروز پیدا می کند، بینایی فرد متکی به چشم سالم خواهد بود و در صورت عدم درمان به موقع می‌تواند در بزرگسالی موجب نابینایی او از ناحیه چشم تنبل‌تر گردد.

در حالیکه ضعیفی چشم می‌تواند در سنین مختلف و ناشی از عیوب انکساری باشد. باید توجه داشت که در سنین بالا، شخص به دلایل مختلف شاهد کاهش بینایی خود خواهد بود. نکته قابل ذکر این است که درمان ضعیفی چشم ساده‌تر از درمان تنبلی چشم می‌باشد و در بسیاری از موارد شخص با استفاده از یک عینک براحتی می‌تواند از یک دید طبیعی و نرمال برخوردار گردد. از اینرو موارد بالا بعنوان اصلی ترین دلایل فرق تنبلی چشم و ضعیفی چشم شناخته می‌شوند.

نتیجه گیری

عارضه آمبلیوپی، یک بیماری چشمی است که از کودکی آغاز می‌شود. در این بیماری، یکی از چشم‌ها از بینایی بیشتری برخوردار است و عملا فعالیت بینایی شخص به چشم سالم متکی خواهد بود که مسئله‌ای خطرناک است. باید توجه داشت که در صورت تشخیص به موقع می‌توان این بیماری را بصورت کامل برطرف کرد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *