آمبولی چشم

عارضه آمبولی چشمی


آمبولی چشمی یکی از عارضه های چشمی است که بر اثر لختگی خون ایجاد می‌گردد. با بروز این عارضه خون رسانی به چشم شخص آسیب دیده با مشکل مواجه خواهد شد. در اثر این مشکل ممکن است به شبکیه چشم شخص آسیب های جدی وارد گردد. در این مطلب به بیان توضیحاتی در این خصوص خواهیم پرداخت. مواردی که در این مطلب ارائه می‌گردند عبارتند از:

آمبولی چشم چیست؟

آمبولی چشمی یک مشکل چشمی است و در اثر ایجاد لخته خون (امبولوس) بوجود می‌آید. در واقع لخته خون مسیر عروق را مسدود می‌سازد. این عارضه منجر به اختلال در گردش خون در این ناحیه می‌شود و خود این موضوع عدم اکسیژن رسانی صحیح در بافت ها و اجزای چشم را در پی خواهد داشت.

یکی از بافت‌های چشم که به شدت به خون رسانی حساس است، شبکیه چشم است. هنگامیکه جریان خون دچار اختلال می‌گردد می‌تواند به شبکیه و سایر بافت های چشم آسیب جدی وارد کند. البته باید توجه داشت که میزآن آسیب وارده به شدت آمبولی نیز بستگی دارد. همچنین از جمله علائم این عارضه می‌توان به مواردی همچون تاری دید، از دست رفتن ناگهانی بینایی و سایر اختلالات این جنین اشاره نمود.

آمبولی چشم تحت چه شرایطی بوجود می‌آید؟

این عارضه می‌تواند بر اثر عوامل مختلفی ایجاد گردد. از جمله عوامل ایجاد آمبولی چشمی می‌توان به مواردی همچون بیماری های قلبی و عروقی مانند فیبریلاسیون دهلیزی، آترواسکلروز و … اشاره کرد. در شرایطی که شخص مشکوک به آمبولی چشم باشد بهتر است هر چه سریعتر به یک چشم پرشک مراجعه نماید تا از بروز مشکلات حاد چشمی همچون از دست رفتن بینایی جلوگیری به عمل آید. برای درمان این مشکل باید علت و عوامل اصلی ایجاد کننده آن را به سرعت از بین برد تا جزیان طبیعی خون رسانی برقرار گردد.

علائم آمبولی چشم چیست؟

علائم آمبولی چشم بسته به محل انسداد رگ خونی و اندازه لخته خون متفاوت است. برخی از علائم شایع عبارتند از:

  • کاهش ناگهانی دید: ممکن است دید به طور کامل یا جزئی از دست برود.
  • دیدن نقاط شناور یا خطوط موج‌ دار: این علائم به دلیل وجود لخته خون در مایع زجاجیه چشم ایجاد می‌شوند.
  • دیدن نورهای چشمک‌ زن: این علامت نیز در اثر تحریک شبکیه چشم توسط لخته خون رخ می‌دهد.
  • قرمزی و درد چشم

تشخیص آمبولی چشم

برای تشخیص آمبولی چشم، پزشک پس از معاینه چشم و بررسی سابقه پزشکی بیمار از آزمایشات زیر نیز استفاده میکند:

  • فلوئورسئین آنژیوگرافی: این آزمایش برای بررسی جریان خون در رگ‌های شبکیه چشم استفاده می‌شود.
  • اولتراسوند چشم: این آزمایش برای بررسی ساختارهای داخلی چشم استفاده می‌شود.
  • ام آر آی یا سی تی اسکن: این آزمایش‌ها برای بررسی رگ‌های خونی بزرگ و تشخیص منبع لخته خون استفاده می‌شوند.

روش های درمان آمبولی

برای درمان آمبولی چشم روش های مختلفی وجود دارد. اما باید توجه داشت که علل اصلی بوجود آورنده آن می بایست به سرعت برطرف شوند. برخی از راههای درمانی این عارضه عبارتند از:

رفع علل اصلی

هنگامیکه دلیل اصلی آمبولی مشکلات قلبی و عروقی باشد، درمان این بیماری ها می تواند مشکل آمبولی را برطرف نماید. برای درمان مشکلات قلبی و عروقی ممکن است دارو درمانی، تغییرات شیوه زندگی و یا روشهای دیگر نیاز باشد.

بهبود جریان خون

برای این منظور ممکن است پزشک استفاده از داروهای ضد لختگی با آنتی کواگولانت ها را برای بیمار تجویز نماید. این داروها برای پیشگیری از مشکلات لختگی خون مورد استفاده قرار می‌گیرند.

اکسیژن تراپی

اکسیژن تراپی و در واقع رساندن اکسیژن بیشتر به بافت های تحت تاثبر امبولی یکی دیگر از راههایی که در درمان این عارضه از آن استفاده می گردد.

مدیریت علائم

گاهی اوقات با توجه به آسیب وارده و همچنین علائمی که ایجاد می شود، ممکن است انجام درمان های اضافی  مانند استفاده از داروهای ضد التهاب امری ضروری باشد.

توانبخشی و انجام مراقبت های خاص

گاهی اوقات حتی ممکن است با توجه به وضعیت فرد نیاز به انجام برخی از اقدامات مراقبتی باشد، تا از این طریق وضعیت بینایی عمومی او بهبود یابد.

باید توجه داشت که برخی از اوقات این موارد بصورت مجزا و یا در ترکیب با یکدیگر مورد استفاده قرار می‌گیرند.

نتیجه گیری

آمبولی چشمی یکی از عارضه های چشمی است که می تواند منجر به بروز مشکلاتی در بافت های چشمی همچون شبکیه گردد. از آنجاییکه اکسیژن رسانی به بافت های چشم یک مسئله حیاتی محسوب می شود، لذا در صورت بروز این مشکل باید شخص سریعا به پزشک معالج مراجعه نماید تا از بروز مشکلات بعدی جلوگیری به عمل آید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *