پروتز چشم کودکان یکی از مواردی است که در بحث چشم‌های مصنوعی باید به آن توجه ویژه‌ای داشت. بدن انسان از اعضای مختلفی تشکیل شده است و هر کدام از آن ها وظیفه بخصوصی را بر عهده دارند. در این بین چشم به عنوان یکی از حساس ترین عضوها شناخته می‌شود. کوچکترین آسیبی که به آن وارد شود می‌تواند مشکلات فراوانی را برای فرد ایجاد کرده و زندگی او را به شدت تحت تاثیر قرار دهد. از اینرو سلامت چشم به عنوان یک عضو حیاتی بدن از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

فعالیت زیاد کودکان و انجام رفتارهای خطر آفرین توسط آنها، ممکن است منجر به بروز آسیب‌های جدی در بدن و علی الخصوص چشم آنها گردد. علاوه بر این موارد، گاهی اوقات بروز برخی از بیماری‌ها نظیر سرطان، عفونت و… می‌تواند بر سلامت چشم اثرگذار بوده و آن را با مخاطرات جدی روبرو کند. در مواردی که چشم دیگر کارایی خود را نداشته و عمل تخلیه انجام گرفته باشد، برای حفظ زیبایی ظاهری فرد می‌توان از وسیله‌ای به نام پروتز چشم استفاده کرد.

در این مطلب توضیحاتی در خصوص پروتز چشم کودکان و نکاتی که در پیرامون آن قرار دارد، ارائه می‌گردد.

پروتز چشم چیست؟

پروتز چشم در واقع یک شی مصنوعی است که جایگزین چشم آسیب دیده فرد شده و در ناحیه تخلیه شده قرار می‌گیرد. باید توجه داشت که تخلیه چشم می‌تواند ناشی از دلایل مختلفی باشد و مسائلی همچون ضربه شدید، مشکلات و ناهنجاری‌های مادرزادی، فرو رفتن جسم تیز در چشم، انفجار، بیماری‌های چشمی و .. را می‌توان بعنوان شایع‌ترین دلایل وقوع این عارضه نام برد.

نکته‌ای که باید مد نظر قرار گیرد این است که تنها افراد بالغ با این موضوع درگیر نیستند و این مسئله می‌تواند در کودکان نیز رخ دهد. ضمنا قابل ذکر است که پروتزهای چشمی دارای انواع مختلفی هستند و هرکدام از آنها با توجه به نیاز بیمار مورد استفاده قرار می‌گیرند.

همه چیز درباره پروتز چشم نوزادان و نکاتی که پیرامون آن وجود دارد!

اگر چشم کودک بنا به هر دلیلی اعم از ناهنجاری‌های مادرزادی، ضربه شدید، بیماری‌های چشمی، سرطان و … دچار آسیب شود و راهی جز تخلیه آن وجود ندارد، عمل تخلیه چشم و بکارگیری چشم مصنوعی باید در سریع‌ترین زمان ممکن صورت پذیرد. البته باید توجه داشت در این زمینه مسائل و نکات مهمی وجود دارند که در ادامه به بررسی این موارد پرداخته شده است.

چه زمانی پروتز چشم کودکان باید انجام شود؟

همان طور که پیش تر نیز اشاره شد عمل تخلیه چشم و بکارگیری پروتز چشم کودکان عموما ممکن است به علت بروز سرطان‌های چشمی، آسیب دیدگی‌ها، عفونت‌های غیر قابل کنترل، نابینا شدن چشم و … صورت پذیرد. از این رو در صورت وقوع هر یک از موارد بالا می‌بایست سریعا به یک جراح چشم و متخصص کودکان مراجعه کرد تا از بروز مشکلات بیشتر جلوگیری به عمل آید.

بکارگیری پروتز چشم در کودکان درگیر با این مشکل دارای مزایای بسیاری است و به همین دلیل استفاده از آن امری اجتناب ناپذیر است. در برخی از موارد ممکن است چشم آسیب دیده از حدقه و جایگاه اصلی خود بیرون زده و بر زیبایی ظاهری کودک اثر منفی بگذارد. ولی با استفاده از چشم مصنوعی می‌توان تا حدی این موضوع را بهبود بخشید و از اثرات منفی آن کاست.

پس از انجام عمل جراحی تخلیه چشم معمولاً برای نصب چشم مصنوعی در کودکان، دو الی چهار ماه زمان لازم است. این چشم مصنوعی جایگزین بسیار مناسبی برای چشم از دست رفته فرد خواهد بود و درست با قرارگیری در ناحیه آسیب دیده، به میزان زیادی شبیه به چشم اصلی عمل خواهد کرد. قابل ذکر است که یا استفاده از این پروتزها کودک به راحتی می‌تواند فرایند پلک زدن را انجام دهد.

باید توجه داشت که چشم مصنوعی همواره می‌تواند در حدقه چشم باقی بماند و نیازی به خارج کردن متعدد آن نیست، اما در برخی از موارد و با نظر پروتزیست ممکن است لازم باشد آن را خارج کنید.

آیا می توان چشم مصنوعی کودکان و نوزادان را از جایگاه اصلی چشم آن ها خارج نمود؟

در جواب به این سوال باید گفت بله، شما می‌توانید پس از انجام عمل جراحی و قرارگیری چشم مصنوعی در سر کودک در صورت لزوم آن را خارج نمایید. با این حال این مورد نیاز به توجه بسیار بالایی دارد که پس از مدتی تمرین می‌توانید این فرایند را به خوبی انجام دهید. در ادامه در خصوص برخی از روش‌های تعویض پروتز چشم در کودکان و نوزادان توضیحاتی ارائه می‌گردد.

بهترین روش برای جایگذاری پروتز چشم در نوزادان چیست؟

در برخی از موارد نیاز است تا پروتز چشم از جایگاه اصلی خود خارج گردد. باید توجه داشت که در این شرایط حتما باید فرایند استخراج به خوبی و در بهترین حالت ممکن انجام شود. با کمی تمرین و تکرار و البته حوصله می‌توان تسلط لازم و کافی برای انجام این موضوع را بدست آورد. برای تعویض پروتز چشم کودکان، بهتر است موارد زیر را مد نظر قرار داد:

  1. دستان خود را با استفاده از مواد شوینده، بصورت کامل شستشو دهید تا از انتقال آلودگی جلوگیری شود.
  2. همواره پروتز چشم را بوسیله مایع لنز یا شامپو بچه شستشو دهید.
  3. سعی کنید برای خارج کردن چشم مصنوعی از ساکشن مخصوص برداشت پروتز استفاده نمایید. 
  4. حال نوبت به وارد نمودن پروتز به جایگاه اصلی خود است. برای جایگذاری پروتز چشم در محل خود، ابتدا پروتز را بین انگشت شست و انگشت اشاره یک دست خود قرار دهید. سپس به کمک انگشت شست دیگر، پلک را به آرامی بلند کرده و چشم مصنوعی را زیر پلک فوقانی قرار دهید.
  5. با انگشت اشاره، پروتز را زیر پلک و درست در محل مخصوص خود قرار دهید. همواره سعی کنید تمامی مراحل را به آرامی و با حوصله و دقت کامل انجام دهید.
  6. در آخرین مرحله لازم است تا پلک پایینی را با انگشت شست خود به سمت پایین بکشید. این فرایند باید به طریقی انجام شود که لبه پایینی چشم درست در لبه پشتی پروتز قرار گیرد. در صورتی که پروتز به درستی در جای خود جایگذاری گردد، تمامی مژه‌های چشم قابل دیدن خواهند بود.

چشم مصنوعع چقدر می‌تواند عمر کند؟

در حالت کلی نمی‌توان عدد و رقم مشخصی را برای این مسئله در نظر گرفت، چرا که موارد گوناگونی در این موضوع دخیل هستند. طول عمر پروتز چشم به عوامل مختلفی از قبیل سن کودک، سرعت رشد، فعالیت‌های بدنی و همچنین چگونگی مراقبت از پروتز چشم بستگی دارد، در صورتی که تمامی نکات مراقبتی رعایت گردند، آنگاه طول عمر پروتز چشم در کودکان افزایش خواهد یافت.

آیا در هنگام خواب کودک، باید پروتز چشم را خارج نمود؟

دلیلی برای این کار وجود ندارد! زیرا هنگامی که پروتز چشم به درستی جایگذاری شده باشد، خارج نمودن مکرر آن توصیه نمی‌شود. با این حال ممکن است در روز های اول به دلیل عدم عادت به چشم مصنوعی، برخی ناراحتی‌ها برای کودک به وجود بیاید که این موضوع نیز با گذشت زمان رفع خواهد شد.

نکته مهم:

از آنجاییکه چشم سالم کودک پس از گذاشتن پروتز باز هم ممکن است در معرض آسیب قرار گیرد، لذا حتماً از عینک طبی بدون نمره استفاده کنید. این عینک می‌تواند ضربات احتمالی وارده به سمت چشم سالم را دفع کند و از آسیب چشم سالم جلوگیری به عمل آورد.

نتیجه‌گیری

اگر چشم کودک بدلیل بیماری یا سانحه با آسیب جدی مواجه شد باید سریعا به یک جراح مراجعه کرد تا از بروز مشکلات بعدی جلوگیری به عمل آید. همچنین در صورت تخلیه چشم کودک بهتر است که سریعا از پروتز چشم استفاده گردد تا کودک بیش از این از ضعف ایجاد شده در این ناحیه رنج نبرد. ضمنا باید توجه داشت که به جهت افزایش طول عمر چشم مصنوعی حتما باید مراقبت‌های لازم در این زمینه انجام گیرد.

کلینیک تخصصی چشم مصنوعی ماهان، بعنوان اولین مرکز علمی ساخت چشم مصنوعی در ایران، با بکارگیری  بهترین متخصصان این حوزه، از متنوع‌ترین مجموعه چشم‌های مصنوعی در کشور بهره می‌برد. شما عزیزان می‌توانید به منظور مشاوره و استعلام قیمت، از طریق مراجعه حضوری به آدرس مجموعه که در بخش تماس با ما قرار دارد و یا تماس با شماره‌های 02166889076 و 09128357509 بصورت تلفنی با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *