بیماری کوررنگی

کوررنگی چیست | روش تشخیص و درمان


کوررنگی یکی از بیماری‌های چشمی که افراد زیادی با آن درگیر هستند. در این بیماری، افراد در تشخیص رنگ‌ها با مشکل روبرو خواهند شد. در این مطلب توضیحاتی در خصوص این بیماری ارائه خواهد شد. مواردی که در این مقاله به توضیح آنها خواهیم پرداخت عبارتند از:

  • تعریف کلی عارضه کوررنگی
  • انواع بیماری
  • دلایل و نشانه کوررنگی
  • راه های درمان
  • انواع تست های تشخیص بیماری

 

کور رنگی چشم چیست؟

کور رنگی بعنوان یک بیماری شایع چشمی شناخته می‌شود و در واقع افراد مبتلا به آن قادر به تشخیص برخی از رنگ‌ها نیستند. در حقیقت رنگدانه‌های حسگر رنگ در چشم افراد درگیر با بیماری کوررنگی دچار مشکل است. این بیماری در برخی افراد شدید و در برخی دیگر خفیف خواهد بود.

در شبکیه چشم هر فرد سلول‌های مخروطی وجود دارد که توسط رنگدانه‌های موجود در آنها سه رنگ اصلی سبز، آبی و قرمز پردازش می‌شود. پردازش صحیح این سه رنگ باعث می‌شود که ما بتوانیم طیف گسترده‌ای از رنگ‌ها را مشاهده کنیم. در این بیماری دقیقا همین سلول‌ها آسیب می‌بینند و موجب عدم تشخیص صحیح رنگ توسط افراد مبتلا می‌گردند. باید توجه داشت که اگر هر سه سلول مخروطی شبکیه وجود نداشته باشند، آنگاه شخص دچار نوع شدید بیماری است و اگر فقط یکی از آنها آسیب دیده باشد، آنگاه بیمار با نوع خفیف بیماری مواجه است.

تفاوت دید در حالت عادی و کوررنگی

انواع مختلف بیماری کور رنگی

بیماری کور رنگی دارای انواع مختلفی است و هر کدام از آنها ممکن است به طریقی متفاوت شخص را درگیر کنند. انواع بیماری کور رنگی عبارتست از:

نوع تک‌رنگی عارضه کوررنگی

این نوع از بیماری کور رنگی، حادترین نوع آن می‌باشد و افراد مبتلا به آن قادر به تشخیص هیچ رنگی نیستند. زیرا در این بیماری که یک نمونه بسیار نادر از کور رنگی است تمامی سلول‌های مخروطی شبکیه دچار آسیب شده‌اند و از اینرو نمی‌توانند به شکل صحیح، رنگ را پردازش کنند.

نوع دو رنگ‌بینی عارضه کوررنگی

همانطور که پیش‌تر گفته شد، شبکیه چشم انسان از سه سلول مخروطی تشکیل شده است. حال اگر یکی از این سلول‌ها آسیب ببیند، شخص در تشخیص یکی از رنگ‌های اصلی با مشکل روبرو خواهد شد و در واقع با مشکل دو رنگ بینی درگیر می‌شود. این افراد ممکن است به یکی از بیماری‌های سرخ کوری، آبی کوری و سبز کوری مبتلا شوند.

نوع سه‌رنگ‌بینی نابهنجار بیماری کوررنگی

در این نوع از بیماری، در واقع هر سه سلول مخروطی شبکیه در حال فعالیت هستند، اما عملکرد آنها دچار مشکل است. باید گفت که این نوع کور رنگی نسبت به سایر نمونه‌ها شایع‌تر است و در افراد بیشتری مشاهده می‌شود.

علائم  و نشانه‌های کوررنگی

مهمترین نشانه ای که افراد کور رنگ با آن روبرو می‌شوند ناتوانی در تشخیص صحیح رنگ‌ها می‌باشد.. این افراد در درک محیط اطراف خود نسبت به سایرین دچار مشکل خواهند شد. در صورت بروز این مشکل شخص باید به جهت درمان به یک چشم پزشک مراجعه نماید.

دلایل بیماری

دلایل مختلفی برای این عارضه وجود دارد که از جمله مهمترین آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • افزایش سن
  • قرار داشتن معرض برخی مواد و بخارات شیمیایی
  • مشکلات ارثی
  • بروز بیماری‌هایی همچون قند خون، آب سیاه، آلزایمر و …
  • مصرف برخی داروهای خاص همچون آنتی‌بیوتیک اتامبوتول، کلرپرومازین و تیوریدازین

این موارد بعنوان مهمترین دلایل بیماری کور رنگی شناخته می‌شوند.

 

انواع محتلف تست کوررنگی

تست‌های مختلفی برای تشخیص این بیماری وجود دارد و پزشک از طریق انجام آنها می‌تواند میزان و درجه کوررنگی را تشخیص دهد. از جمله تست‌های کوررنگی می‌توان به تست صد سایه‌ رنگی فرانسورث ـ مانسل، تست رنگ ایشی ‌هارا، تست ناهنجاری‌ سنج ادراک رنگ و … اشاره نمود.

تست کوررنگی

روش های درمان

تا کنون درمان قطعی کوررنگی کشف نشده است و تنها از راه‌هایی همچون عینک و برخی از لنزهای مخصوص که فقط می‌توان از آنها در زیر نور استفاده کرد تا حدودی ضعف درک رنگی بینایی افراد مبتلا را بهبود می‌یابد. همچنین بدلیل اینکه این بیماری در قسمت شبکیه چشم ایجاد می‌شود، هیچگونه درمان خانگی برای آن در دسترس نیست.

نتیجه گیری

این بیماری، یک عارضه چشمی است که در قسمت شبکیه ایجاد می‌شود و بدلیل بروز مشکل در سلولهای مخروطی این ناحیه بوجود می‌آید. هنوز هیچ درمان قطعی برای آن وجود ندارد و فقط از طریق استفاده از عینک و لنزهای مخصوص می‌توان تا حدودی دید افراد مبتلا را بهبود بخشید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *