بیماری پیر چشمی

پیرچشمی - کلینیک ماهان


پیرچشمی یکی از بیماری‌های چشم است که در اثر افزایش سن بوجود می‌آید. دلیل اصلی این بیماری این است که با افزایش سن، میزان انعطاف و قابلیت تطبیق عدسی چشم برای مشاهده اجسام و نوشته‌ها در فاصله نزدیک کاهش پیدا می‌کند. در این مطلب توضیحاتی در خصوص این بیماری، دلایل وقوع آن و همچنین چگونگی درمان آن ارائه می‌گردد.

بیماری پیرچشمی – کلینیک تخصصی پروتز چشم ماهان

پیرچشمی چیست؟

پیرچشمی یک بیماری چشمی متداول است که معمولا در سنین بین 40 تا 50 سال در افراد بروز پیدا می‌کند. این عارضه در ناحیه عدسی چشم رخ می‌دهد. در واقع با افزایش سن، میزان انعطاف پذیری و قابلیت تطبیق عدسی چشم دچار اختلال می‌گردد و فرد در مشاهده اجسام و نوشته‌های با فاصله نزدیک دچار مشکل خواهد شد و نمی‌تواند آنها را بوضوح ببیند.

نحوه دید در افراد مبتلا به پیرچشمی – کلینیک تخصصی چشم مصنوعی ماهان

قابل ذکر است که گاهی اوقات این بیماری ممکن است در افراد دوربین با سن پایین‌تر نیز مشاهده گردد. این افراد نیز برای مشاهده اجسام نزدیک و نوشته‌ها و تصاوبر نیز مشکل خواهند داشت و آنها را بصورت تار و ناواضح مشاهده خواهند نمود.

علائم پیرچشمی

مانند هر عارضه دیگری، این بیماری هم دارای علائم و نشانه‌هایی است که فرد در صورت مشاهده آنها بهتر است که به یک چشم پزشک مراجعه نماید. علائم اولیه پیرچشمی عبارتند از:

  • شخص نمی‌تواند اجسام نزدیک را به وضوح مشاهده نماید و آنها را با تاری و بصورت درهم می‌بیند.
  • پس از گذشت چند دقیقه از مطالعه، فرد دچار خواب آلودگی می‌شود.
  • همواره در ناحیه چشم احساس خستگی وجود دارد.
  • برای انجام کارهایی که به دید نزدیک و دقیق نیاز دارند به نور بیشتری احتیاج است.
  • در خوانش حروف کوچک با مشکل روبرو می‌شوند.
  • در هنگام نگاه کردن به گوشی یا کتاب، شخص آن را با فاصله از چشم خود نگه می‌دارد.
  • گاهی اوقات افراد مبتلا با سرگیچه روبرو می‌شوند.

علل بوجود آمدن عارضه پیرچشمی

این بیماری ممکن است به دلایل مختلفی بوجود بیاید و بینایی شخص را تحت الشعاع قرار دهد. برخی از این دلایل را بصورت زیر می‌توان نام برد:

  • بالا رفتن سن
  • تغذیه نامناسب و سوء تغذیه
  • بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت و فشار خون بالا
  • خستگی زیاد و خواب ناکافی
  • سخت شدگی پوسته عدسی چشم
  • عیوب انکساری

نحوه تشخیص و تست پیرچشمی

در ابتدا شخص می‌بایست به یک چشم پزشک مراجعه کند. در این مرحله چشم پزشک برای تشخیص پیرچشمی، یک معاینه کامل که شامل معاینه سلامت چشم و همچنین عیوب انکساری است را انجام می‌دهد. از طریق ارزیابی عیوب انکساری مشکلاتی مانند آستیگماتیسم، دوربینی، نزدیک بینی و پیرچشمی تشخیص داده می‌شوند. پس از انجام این معاینات و تشخیص این بیماری ، پزشک متخصص از طریق انجام تست‌های استاندارد بینایی سنجی میزان این عارضه و شدت آن را تعیین خواهد نمود.

تست پیر چشمی – کلینیک تخصصی پروتز جشم ماهان

درمان پیرچشمی

باید توجه داشت که هیچگونه درمان قطعی پیرچشمی وجود ندارد و فقط می‌توان با بکارگیری برخی از روش‌ها دید نزدیک بین افراد درگیر را بهبود بخشید. برخی از این روش‌های اصلاحی عبارتند از:

عینک

عینک یک روش متداول و معمول برای اصلاح بینایی افراد مبتلا به این عارضه می‌باشد و بسیاری از اشخاص از این روش اصلاحی استفاده می‌نمایند. از عینک‌های مورد استفاده برای این منظور می‌توان به عینک مطالعه نسخه‌ای، دو کانونی، سه کانونی و عینک چند کانونی پیش رونده اشاره کرد.

عینک پیرچشمی

لنزهای تماسی

یکی دیگر از روشهای اصلاحی بینایی، بکارگیری لنزهای تماسی است. این لنزها برای افرادی که تمایل به استفاده از عینک ندارند گزینه مناسبی محسوب می‌شود. لنزهای تماسی دارای انواع مختلفی هستند و از جمله آنها می‌توان لنز تماسی دوکانونی، لنز تماسی مونو ویژن و لنز تماسی مونو ویژن اصلاح شده را نام برد.

جراحی‌های انکساری

گاهی اوقات شرایط بیمار به گونه‌ایست که برای بهبود بینایی بهتر است عمل جراحی صورت گیرد. از جمله جراحی‌هایی که در این رابطه انجام می‌شوند می‌توان به کراتوپلاستی رسانا، لیزیک، لازک و PRK اشاره کرد. گاهی اوقات بعد از انجام عمل نیاز است که بیمار از عینک استفاده نماید.

کاشت لنز

در این روش که بعنوان جدیدترین روش برای بهبود دید افراد مبتلا به این عارضه استفاده می‌گردد، عدسی چشم برداشته می‌شود و بجای آن لنز مصنوعی قرار می‌گیرد. ممکن است در برخی افراد حتی بعد از کاشت لنز نیاز به استفاده از عینک نیز وجود داشته باشد.

 

آنچه برای پیرچشمی مضر است و در بروز آن تاثیر دارد؟

افزایش سن افراد، مهمترین عامل در بروز پیرچشمی است و نمی‌توان جلوی آن را گرفت. اما مسائل دیگری نیز وجود دارد که برای این بیماری مضر است و ممکن است میزان آن را تشدید نماید. در ادامه برخی از این موارد بیان می شود.

گاهی اوقات ابتلای فرد به برخی از بیماری‌های زمینه‌ای می‌تواند روند بروز پیرچشمی را تسریع نماید. از جمله این بیماری‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بیماری‌های چشمی
  • نارسایی عروق
  • بیماری میاستنی گراویس (اختلال عصبی عضلانی)
  • دوربینی
  • بیماری مولتیپل اسکلروزیس
  • دیابت
  • فشار خون

همچنین مصرف برخی از داروها نیز بر افزایش احتمال پیرچشمی اثرگذار می‌باشند و می‌توانند روند آن را سرعت بخشند. برخی از این داروها را می‌توان بصورت زیر نام برد:

  • داروهای ضد اسپاسم
  • الکل
  • دیورتیک‌ها
  • آنتی هیستامین‌ها
  • داروهای ضد افسردگی

قابل ذکر است که عوامل دیگری همچون جنسیت مونث، جراحی‌های درون چشم و رژیم غذایی ناسالم و همچنین سوء تغذیه نیز بر این موضوع نیز اثرگذارند و احتمال درگیری با این عارضه را افزایش می دهند.

بیماری پیرچشمی – کلینیک تخصصی چشم مصنوعی ماهان

درمان پیرچشمی در طب سنتی

مانند بسیاری از بیماری‌ها برای درمان پیرچشمی در طب سنتی راههایی وجود دارد. برای درمان پیرچشمی در طب سنتی می‌توان به سرمه، سیب، عرق رازیانه، زعفران، کاسنی، زردچوبه، شیر و … اشاره کرد. مصرف هر کدام از این موارد می‌تواند روند بیماری پیرچشمی را به تاخیر بیندازد و باعث افزایش قدرت بینایی افراد گردد.

همچنین مصرف برخی از ویتامین ها برای پیرچشمی مفید است. برای مثال ویتامین‌های A و C و مواد حاوی این ویتامین‌ها مانند هویج و مرکبات می‌تواند بیماری پیرچشمی را تا حدی به تعویق بیندازد.

آیا پیرچشمی در جوانی نیز بوجود می‌آید و دلیل آن چیست؟

در پاسخ به این پرسش باید گفت که جواب مثبت است و ممکن است پیرچشمی در جوانی و سنین کمتر از 40 سال نیز افراد را درگیرکند که به آن پیرچشمی زودرس گفته می‌شود. علامت پیرچشمی زودرس همانند نوع معمول آن کاهش بینایی در مشاهده اجسام و نوشته‌های نزدیک، خستگی چشم و … می‌باشد. ضمنا علت پیرچشمی زودرس ممکن است مصرف برخی از داروها و همچنین بیماری‌های زمینه‌ای و … باشد.

بیماری پیرچشمی – کلینیک تخصصی چشم مصنوعی ماهان

آیا پیرچشمی باعث کوری می‌شود؟

باید توجه داشت که پیرچشمی مسئله‌ای نیست که باعث کوری افراد گردد. فقط ممکن است پیشرفت کند و بینایی نزدیک را تحت تاثیر قرار دهد. البته نکته قابل ذکر در این رابطه این است که درمان قطعی برای این عارضه وجود ندارد و تنها این موضوع را می‌توان با بکارگیری عینک‌های مناسب حل کرد.

نتیجه گیری

پیرچشمی عارضه‌ایست که با افزایش سن افراد بوجود می‌آید و بینایی فرد را در فواصل نزدیک مختل می‌کند. این عارضه باعث کوری افراد نمی‌گردد و البته درمان قطعی هم ندارد و فقط می‌توان برای بهبود بینایی از عینک، لنز تماسی و … استفاده نمود. در صورت بروز علائمی همچون خستگی چشم، اختلال در مشاهده اجسام و نوشته‌های نزدیک و … بهتر است که شخص جهت آغاز روند درمان به پزشک مراجعه نماید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *