آنژیوگرافی چشم یک روش تشخیصی برای بیماریهای چشمی است و از طریق دوربینهایی خاص برای این موضوع انجام میشود. در این مقاله توضیحاتی در خصوص این روش تشخیص بیماریهای چشمی ارائه میگردد. مواردی که در این مطلب به آنها اشاره خواهد شد عبارتند از:
- تعریف کلی آنژیوگرافی چشم
- فرآیند آنژیوگرافی چشم
- این روش در تشخیص چه بیماری هایی کاربرد دارد؟
- عوارض این روش
آنژیوگرافی چشم چیست؟
همانطور که پیشتر نیز به آن اشاره شد باید گفت که آنژیوگرافی تنها یک روش تشخیص بیماریهای چشمی است و عملا در فرآیند درمان یک بیماری چشمی نقشی ندارد. در این روش با استفاده از دوربینهای مخصوص که قابلیت تشخیص رنگ فلورسین را دارند، جریان خون در عروق شبکیه بررسی میشود. از این طریق میتوان عارضههای چشمی بسیاری را تشخیص داد و با توجه به میزان آسیب وارده، فرآیند درمان را آغاز نمود.
فرآیند آنژیوگرافی چشم به چه صورت است؟
در این روش از دوربینهای خاصی که به رنگ فلورسین حساس هستند استفاده می گردد. فرآیند این روش تشخیصی به این صورت است که ابتدا با استفاده از آمپول آنژیوگرافی چشم و از طریق عروق موجود در دست و بازو، رنگ فلورسین تزریق می شود. پس از آن با جریان پیدا کردن این رنگ در رگ های خونی موجود در چشم فرد، عکس برداری از چشم و شبکیه با استفاده از دوربین های مخصوص انجام می گیرد.
در این حالت، با توجه به عکس برداریهای انجام شده، وضعیت عروق چشم بررسی میگردد و اگر آسیبی به هریک از بخشهای شبکیه وارد شده باشد مشخص میشود. از آنجاییکه عکسها سیاه و سفید هستند، لذا قسمتهایی از عکس که سفید رنگ است نشان دهنده ماده فلورسین خواهد بود. اگر رگهای خونی شبکیه دچار گرفتگی یا پارگی شوند، آنگاه بترتیب ماده فلورسین در آن ناحیه بیشتر یا کمتر از حالت نرمال میشود. البته توجه داشته باشید که این روش، یک روش تشخیص بیماری چشمی کم خطر محسوب میشود.
چه بیماریهایی را با استفاده از آنژیوگرافی چشم میتوان تشخیص داد؟
از آنجاییکه این روش، یک روش تشخیصی پیشرفته است، لذا بیماریهای زیادی را میتوان با استفاده از آن تشخیص داد. از جمله عارضه هایی که با این شیوه تشخیص داده میشوند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دژنراسیون ماکولا
- رتینوپاتی دیابتی
- گرفتگی رگهای خونی چشم
- سرطان ملانومای آکولار
- تورم شبکیه چشم
- چین خوردگی شبکیه چشم
عوارض آنژیوگرافی چشم
این روش تشخیصی به مانند روشهای دیگر دارای عوارضی برای بیمار خواهد بود. برخی از عوارض آنژیوگرافی چشم عبارتند از:
- حساسیت به نور و تاری دید بدلیل استفاده از قطرات گشاد کننده مردمک چشم پیش از آنژیوگرافی
- تاریکی و تیرهتر دیدن اجسام پس از انجام آنژیوی چشم
- تیره شدن و تغییر رنگ ادرار تا یک روز پس از تزریق ماده فلورسین
- ممکن است در برخی افراد در اثر تزریق فلورسین، مواردی همچون تنگی نفس، سوزش پوست و یا کهیر نیز مشاهده شود.
نتیجه گیری
آنژیوگرافی چشم یا آنژیوگرافی فلورسئین یک روش کم خطر است که از آن در تشخیص بیماریهای چشمی همچون دژنراسیون ماکولا، انسداد عروق چشم، رتینوپاتی دیابتیک و … بهره گرفته میشود. از اینرو از آن بعنوان یکی از بهترین روشها در تشخیص آسیبهای وارده به شبکیه یاد میشود.
بدون دیدگاه