بیماری ماکولا یا همان بیماری لکه زرد شبکیه، یک بیماری چشمی است که بیشتر در افراد مسن دیده میشود. این بیماری در اثر آسیب به ماکولای چشم بوجود میآید و بر بینایی افراد اثر میگذارد. در این مقاله به توضیحاتی در خصوص این بیماری خواهیم پرداخت. مواردی که در این مطلب به بیان آنها میپردازیم عبارتند از:
- تعریف کلی بیماری دژنراسیون ماکولا
- دلایل بروز این بیماری
- علائم بیماری ماکولا
- راه های درمان بیماری
بیماری ماکولای چشم یا همان لکه زرد شبکیه چیست؟
ماکولا در واقع به بخشی از شبکیه اطلاق میگردد که کنترل دید مستقیم افراد به عهده آن است. اگر این قسمت از چشم آسیب ببیند، افراد در انجام فعالیتهای روزمره خود همچون رانندگی، تشخیص چهره، مطالعه و … دچار مشکل خواهند شد. این بیماری دید مرکزی بیماران را مختل میکند.
البته باید توجه داشت که این عارضه یک بیماری چشمی معمول است و بسیاری از افراد با افزایش سن درگیر آن خواهند شد. بیماری ماکولا افراد را نابینا نخواهد کرد اما به شدت کیفیت بینایی آنها را پایین میآورد و به علت از دست رفتن دید مستقیم و مرکزی، آنها را دچار مشکل میکند. همچنین باید گفت که سرعت پیشرفت این بیماری روند مشخصی ندارد و در برخی افراد، سریع و در برخی دیگر به کندی بوجود میآید. از اینرو توصیه میشود افراد مسن همواره و بطور منظم معاینات چشمی را نزد یک چشم پزشک انجام دهند.
علل بوجود آمدن بیماری ماکولای چشم
بیماری ماکولای چشم یا همان AMD نیز همانند سایر بیماریهای چشمی دارای علل و عواملی است. از کهولت سن به عنوان اصلیترین و شایعترین دلیل این بیماری میتوان یاد کرد. اما موارد دیگری نیز وجود دارند که میتوانند باعث درگیری شخص با این بیماری گردند. برخی از این علل عبارتند از:
- ژنتیک و سابقه ارثی و خانوادگی افراد
- چاقی و وضعیت جسمانی (زیرا کلسترول و فشار خون بالا میتواند افراد را با این بیماری مواحه سازد)
- جنسیت فرد (زنان احتمال درگیری بیشتری دارند)
- مصرف الکل و استعمال دخانیات
- نژاد (افراد سفیدپوست و با رنگ چشم روشن بیشتر از سایرین در معرض این بیماری قرار دارند)
علائم بیماری ماکولای چشم
بیماری دژنراسیون ماکولا دارای دو نوع کلی خشک و تر است و با توجه به ابتلای فرد به هر کدام از این انواع علائمی در چشم شخص بروز پیدا میکند. این علائم عبارتند از:
بیماری ماکولای خشک
این نوع از بیماری ماکولا در ابتدا فاقد هر گونه علامتی است و به مرور با پیشرفت بیماری، شخص دچار تاری دید اندک و مشکل در بینایی میگردد.
بیماری ماکولای تر یا مرطوب
در افرادی که با نوع تر این عارضه درگیر هستند نقاط تاری دید تشدید میشود. همچنین این افراد ممکن است نقاط تار یا لکههایی خالی را در دید مستقیم خود مشاهده نمایند. ضمنا این افراد دیگر همچون گذشته رنگها را بصورت واضح نمیبینند.
در صورت مشاهده هر کدام از این علائم شخص بهتر است به جهت درمان و جلوگیری از روند پیشرفت بیماری هرچه سریعتر به یک چشم پزشک مراجعه نمایند.
روشهای درمان بیماری ماکولا
هنوز درمان قطعی ماکولا کشف نشده است، ولی با استفاده از روشهای مختلفی که در ادامه مطلب بیان میشوند میتوان روند پیشرفت بیماری را کند کرد. روشهای مختلف برای درمان این بیماری عبارتند از:
داروهای ضد رگ زدا
داروهایی همچون یگاپتانیب و آواستین، که بعنوان قطره درمان ماکولا شناخته میشوند با تزریق درون زجاجیه میتواند تا حدی از روند پیشرفت بیماری جلوگیری نماید.
جابجایی شبکیه
در این روش، چشم پزشک برای جلوگیری از آسیب به شبکیه، آنرا جابجا میکند. در نهایت با استفاده از لیزر رگ خونی غیر معمول از بین خواهند رفت.
جراحی
برای درمان بیماری ماکولا نیز میتوان از روشهای جراحی بهره گرفت. این روش که بعنوان آخرین درمان ماکولا شناخته میشود به این صورت است که جراح رگهای خونی را که بصورت غیرطبیعی در زیر ماکولا رشد کردهاند از این ناحیه بر میدارد.
استفاده از لیزر
لیزر یکی دیگر از روشهای درمانی این عارضه است. در این روش ابتدا رگهایی که تخریب شدهاند با استفاده از آنژیوگرافی مشخص میشوند. سپس با استفاده از لیزر رگهایی که به شکلی غیر طبیعی رشد کردهاند، از بین میروند.
سایر روش ها
برای درمان این عارضه، روشهای دیگری نیز وجود دارند که از جمله آنها میتوان به استفاده از روش فوتودینامیک لیزر و همچنین کپسول های مکمل اشاره کرد.
نتیجه گیری
بیماری دژنراسیون ماکولا، یکی از بیماریهای چشمی است که در قسمت شبکیه بوجود میآید. این بیماری یک بیماری شایع بوده و افراد کهنسال بیشتر از سایرین درگیر آن خواهند شد. برای این بیماری هیچگونه درمان قطعی وجود ندارد و فقط میتوان روند پیشرفت آن را کاهش داد. از اینرو ضروریست افراد با مشاهده علائم مربوط به بیماری ماکولا به جهت درمان به یک چشم پزشک مراجعه نمایند.
بدون دیدگاه