عمل لازک چشم یکی از اعمال جراحی است که امروزه برای درمان عیوب انکساری مانند دوربینی، نزدیک بینی و آستیگماتیسم انجام میشود. این عمل بسیار رایج است و سالانه افراد بسیاری آن را انجام میدهند. در این مطلب توضیحاتی در خصوص این عمل چشمی، مزایا و معایب آن و همچنین طول درمان و دوره نقاهت بعد از عمل ارائه میگردد.
عمل لازک چشم چیست؟
لازک (به انگلیسی: LASEK) در واقع مخفف عبارت Laser Assisted Subepithelial Keratectomy میباشد. این عمل یکی از متداولترین اعمال جراحی برای درمان عیوب انکساری دوربینی، نزدیک بینی و آستیگماتیسم محسوب میشود و سالانه افراد بسیاری آن را انجام میدهند. عمل که آنرا بعنوان یکی از امنترین جراحیهای لیزر چشم میشناسند، در واقع ترکیبی از دو عمل لیزیک و جراحی لیزر PRK میباشد.
فرایند این جراحی به این شکل است که در ابتدا لایه بیرونی و سطحی قرنیه چشم بصورت موقتی برداشته میشود و پس از آن به جهت رفع عیوب انکساری، اصلاح دید و شکل قرنیه از لیزری تحت عنوان لیزر اگزایمر استفاده میگردد. غالبا عمل لازک چشم به افرادی توصیه میشود که برای جراحی لیزیک مناسب نیستند و از آن جواب خوبی نخواهند گرفت.
دوره نقاهت عمل لازک چشم
معمولا دوره نقاهت عمل لازک چشم، کوتاه مدت و نسبتا سریع خواهد بود و این مورد بعنوان یکی از محاسن این نوع جراحی چشم تلقی میگردد. یک روز بعد از عمل معاینات لازم انجام میشود تا از روند بهبودی و رفع عیوب انکساری اطمینان کامل حاصل گردد. معمولا دو تا سه روز پس از انجام جراحی، شخص میتواند کارهای روزمره خود را انجام دهد.
تا چند ماه پس از انجام جراحی، شخص ممکن است دچار تاری دید یا تغییر در دید طبیعی خود و همچنین خشکی چشم گردد، که این مسئله طبیعی است و به مرور اصلاح خواهد شد. اغلب پس از گذشت شش ماه از انجام عمل لازک چشم، بینایی شخص اصلاح میگردد و ثابت میشود. حتما بیمار تا چند ماه باید برای معاینه منظم به پزشک مراجعه نماید. ضمنا در صورتیکه بینایی بیمار پس از گذشت شش ماه اصلاح نشد امکان دارد که پزشک مجددا انجام عمل جراحی را برای او توصیه نماید.
مزایا و معایب عمل لازک چشم
این عمل مانند هر جراحی دیگری دارای مزایا و معایبی میباشد که بیماران با مقایسه این موارد میتوانند در مورد انجام آن تصمیم نهایی را بگیرند. در این بخش برخی از مزایا و معایب عمل لازک چشم بیان میگردند.
مزایا
مزایای این عمل عبارتند از:
- این عمل سریع است (چیزی در حدود 5 دقیقه برای هر چشم) و بیمار دردی را احساس نخواهد کرد.
- در این عمل، چشم دستکاری زیادی نخواهد شد و در آن نیازی به استفاده از بخیه نخواهد بود.
- این جراحی به مراتب کمتر از عمل لیزیک، عارضه خشکی چشم را به همراه خواهد داشت.
- اکثر بیماران پس از گذشت چند روز از بینایی بسیار خوبی برخوردار خواهند شد و از این مسئله رضایت کامل خواهند داشت.
- بدلیل عدم ایجاد فلپ قرنیه، این عمل برای ورزشکاران رشتههای رزمی و کسانیکه از خشکی چشم رنج میبرند بسیار مناسب خواهد بود.
معایب
معایب این عمل عبارتند از:
- این عمل نسبت به جراحی لیزیک مدت درمان طولانیتری دارد. زیرا بیمارانی که جراحی لیزیک انجام میدهند معمولا یک روز پس از عمل میتوانند بینایی مطلوب را تجربه نمایند. البته باید توجه داشت که دوره درمان عمل لازک مشابه با روش جراحی PRK است.
- تا چند روز پس از انجام عمل لازک، بیماران باید از لنز تماسی پانسمانی استفاده نمایند، در حالیکه در عمل لیزیک استفاده از این لنزها ضرورتی نخواهد داشت.
- نسبت به عمل لیزیک، ناراحتیهای پس از عمل لازک بیشتر خواهد بود، در حالیکه این ناراحتیها نسبت به روش PRK کمتر میباشند.
- در این روش، استفاده از قطرات استروئیدی موضعی برای مدت بیشتری نسبت به روش لیزیک انجام میشود.
عمل لازک چشم برای چه کسانی مناسب است؟
عمل لازک چشم برای چه کسانی مناسب است؟ این سوالی است که بسیاری از بیماران به دنبال پاسخ آن هستند. در پاسخ به این پرسش باید گفت که این عمل برای افرادی باشرایط زیر گزینه مناسبی محسوب میشود:
- حداقل سن شخص 18 سال باشد و حداکثر آن تا زمانیست که فرد با بیماری آب مروارید درگیر نشده باشد.
- دوربینی ماشینی بیمار، مقداری تا 6 دیوپتر باشد.
- نزديک بيني شخص، عددی بین 1- تا 10- ديوپتر باشد.
- آستیگماتیسم چشم بیمار، در بازه بین 0.50 تا 6 ديوپتر باشد.
- شماره عینک بیمار در طول یک سال قبل از عمل تغییر نکرده باشد.
- بیمار درگیری بیماری قوز قرنیه و نامنظمی در سطح قرنیه نباشد.
- عدم وجود بیماریهای دیابت و نقص ایمنی . همچنین عدم وجود بیماریهای چشمی مانند آب سیاه، تبخال چشمی و خشکی شدید چشم.
- بیمار اگر در دوران بارداری و شیردهی باشد این عمل را نمیتواند انجام دهد.
- قرنیه بیمار دارای ضخامت کافی باشد.
مراقبت های بعد از عمل
مانند هر عمل دیگری، بیمار پس از انجام عمل لازک باید یک سری مراقبتها را به دقت انجام دهد تا روند بهبودی به درستی صورت پذیرد. از جمله مراقبتهای بعد از عمل لازک چشم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مراقبت از چشم در برابر آسیبها و صدمات جزئی
- استفاده از گارد و شیلد محافظ در هنگام استراحت و خواب
- عدم مالش چشم با دست
- عدم بلند کردن و جابجایی اجسام سنگین
- استفاده از قطرات و داروهایی که پزشک تجویز میکند
- شستشو ندادن چشم تا زمان وجود پانسمان
نتیجه گیری
عمل لازک یکی از جراحیهای چشمی با لیزر است که دارای عوارض کمتری نسبت به سایر روشهاست و بیمار پس از انجام آن و اصلاح عیوب انکساری، دیگر نیازی به استفاده از عینک نخواهد داشت و از دیدی خوب بهرهمند خواهد شد. درست است که قیمت عمل لازک چشم برای برخی از افراد زیاد است اما باید این مسئله را نیز مد نظر قرار داد که بیمار پس از این عمل همچون دیگر افراد سالم، بینایی طبیعی و بدون نقص خود را بدست میآورد.
بدون دیدگاه