بیماری خشکی چشم

خشکی چشم - کلینیک ماهان


خشکی چشم یک بیماری چشمی است که از کمبود اشک کافی برای ایجاد رطوبت مناسب در سطح قرنیه ایجاد می‌شود و در واقع در این شرایط چشم، به شکلی مناسب اشک تولید نمی‌کند و در این زمینه دچار اختلال است. در این مطلب توضیحاتی در مورد این بیماری، علت، عوارض و راه‌های درمان آن ارائه می‌گردد.

بیماری خشکی چشم – کلینیک چشم مصنوعی ماهان

خشکی چشم چیست؟

خشکی چشم نام یک بیماری شایع است که در اثر اختلال در عملکرد غدد اشکی بوجود می‌آید. در واقع وظیفه اشک، ایجاد رطوبت در سطح چشم است و اگر این وظیفه بخوبی انجام نشود، سطح چشم خشک می‌شود. عوارض خشکی چشم موجب ناراحتی و آزار چشم فرد و در برخی مواقع اختلالات بینایی می‌گردد.

بابد توجه داشت که این بیماری، یک عارضه بسیار متداول است و سالانه افراد زیادی با آن درگیر می‌شوند. در گذشته شیوع این مشکل بیشتر در افراد مسن مشاهده می‌شد، اما امروزه بدلیل استفاده مداوم افراد از کامپیوتر و موبایل و خیرگی طولانی مدت آنها به مانیتور، این عارضه در سنین مختلف در حال گسترش می‌باشد و افراد مختلف با آن درگیر می‌شوند.

علت خشکی چشم

بطور کلی لایه اشکی چشم از بخش‌های مختلفی به نام لایه چربی، لایه آبی و لایه مخاطی تشکیل شده است. هر کدام از این لایه‌ها وظایفی دارند و اختلال در عملکرد هر کدام می‌تواند منجر به خشکی چشم گردد. برای مثال ممکن است تولید اشک در غدد اشکی دچار اختلال گردد یا اشک سریعا تبخیر گردد و یا حتی امکان دارد که ترکیبات اشک برای مرطوب نگه داشتن سطح چشم بخوبی عمل نکنند. هر کدام از این موارد را می‌توان بعنوان دلیل اصلی این بیماری مد نظر قرار داد.

همچنین عوامل دیگری را می توان بعنوان علل بوجود آمدن این عارضه نیز بر شمرد که عبارتند از:

بیماری‌ها

برخی از بیماری‌های زمینه‌ای مانند فشار خون و دیابت می‌تواند شخص را با این عارضه درگیر کند. همچنین ابتلا به بیماری‌های ناشی از اختلال تیروئید و بیماری‌های خود ایمنی نیز می‌تواند خشکی چشم را در پی داشته باشد.

مشاهده مداوم و طولانی مدت مانیتور کامپیوتر و تلفن همراه

این مورد را می‌توان بعنوان اصلی‌ترین علت خشکی چشم در جوانی دانست. از آنجاییکه در زمان مشاهده به تلفن همراه و مانیتور کامپیوتر چشم کمتر پلک می‌زند، لذا رطوبت بیشتری از سطح چشم تبخیر می‌گردد و شخص ممکن است درگیر این عارضه شود.

استفاده شخص از برخی داروها

مصرف برخی از داروها مانند داروهای حساسیت، فشار خون و یا حتی سرما خوردگی ممکن است باعث این عارضه فرد شوند و او را از این ناحیه نیز آزار دهند.

شرایط محیطی

شرایط آب و هوایی و محیطی همچون گرد وغبار، آلودگی هوا، دود و … می‌تواند موجب تبخیر سریعتر اشک و به دنبال آن وقوع این عارضه گردد.

انجام عمل جراحی چشم با لیزر

جراحی چشم با لیزر می‌تواند باعث کاهش تولید اشک گردد. از اینرو با کاهش میزان اشک، شخص با این عارضه درگیر خواهد شد.

بیماری خشکی چشم – کلینیک پروتز چشم ماهان

علائم خشکی چشم

این بیماری مانند هر بیماری دیگری دارای علائم و نشانه هاییست که به شخص در تشخیص آن کمک خواهد کرد. برخی از این موارد عبارتند از:

  • احساس وجود شن در چشم
  • خارش و سوزش چشم‌ها
  • بروز مشکل در رانندگی در شب
  • ایجاد حساسیت به نور
  • قرمزی چشم
  • تجمع مخاط غلیظ دور چشم
  • شخص براحتی نمی‌تواند از لنزهای تماسی استفاده نماید

موارد بالا تنها بخشی از علائم این عارضه هستند و شخص در صورت مشاهده طولانی مدت هرکدام از نشانه‌ها و عدم بهبود باید به یک چشم پزشک مراجعه نماید.

درمان خشکی چشم

برای درمان خشکی چشم روش‌های مختلفی وجود دارد که با توجه به درجه آن و عوامل بوجود آورنده، پزشک یک شیوه را انتخاب می‌نماید. این روش‌ها عبارتند از:

استفاده از قطرات چشمی

از این شیوه معمولا برای درجات خفیف این عارضه استفاده می‌گردد. در قطره‌های ایرانی، تیرلوز بعنوان بهترین قطره برای خشکی چشم شناخته می‌شود. همچنین قابل ذکر است که داروی آرتلاک نیز بعنوان یکی از بهترین داروهای خارجی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. 

بهره‌گیری از داروهای مناسب برای خشکی چشم

اگر این بیماری جدی‌تر شده باشد آنگاه ممکن است پزشک برای درمان از داروهایی همچون سیکلوسپورین استفاده نماید تا از این طریق میزان تولید اشک چشم افزایش یابد.

انسداد مجاری اشکی

در برخی از موارد، این عارضه ناشی از خروج سریع اشک از چشم می‌باشد. در این موارد ممکن است پزشک مجاری اشکی را با استفاده از یک روش مخصوص مسدود نماید.

انجام جراحی

گاهی اوقات اختلال در عملکرد پلک‌ها ممکن است موجب تبخیر سریع اشک شود. در این موارد جراحی اصلاح عملکرد پلک می‌تواند موجب درمان این مشکل گردد.

ایجاد تغییر در سبک و شیوه زندگی

این مورد بسیار حیاتی است، زیرا خیلی از افراد به دلیل استفاده مکرر از تلفن همراه و خوردن مواد غذایی نامناسب با این مشکلات روبرو می‌شوند. لذا رعایت مواردی همچون نوشیدن آب به میزان کافی و همچنین قرارگیری کمتر در معرض آلودگی‌ها می‌تواند بر بهبود این عارضه اثرگذار باشد.

باید گفت که شخص در صورت تشخیص این عارضه، حتما سریعا باید درمان خود را آغاز نماید. زیرا عوارض درمان نکردن خشکی چشم ممکن است بسیار آزار دهنده باشند و حتی موجب اختلال در بینایی او گردند.

بیماری خشکی چشم – کلینیک چشم مصنوعی ماهان

درمان خشکی چشم در طب سنتی

برای درمان خشکی چشم در طب سنتی روش‌های مختلفی وجود دارد. از جمله این موارد می‌توان به استفاده از سرمه بادام، قطره زعفران، مواد حاوی ویتامین آ مانند آب هویج، روغن ماهی و امگا3 ، کمپرس آب گرم و … اشاره کرد. بکارگیری این موارد در بهبود این عارضه موثر و مفید خواهد بود.

نتیجه گیری

عارضه خشکی چشم، یک بیماری چشمی است که بدلیل کمبود اشک در سطح چشم ایجاد می‌گردد. این بیماری خطرناک نیست و ممکن است به دلایل مختلفی مانند جراحی با لیزر، بیماری‌های دیابت و فشار خون، داروها و … بوجود آید. در صورت تشخیص، بیمار باید سریعا روند درمان را آغاز نماید تا از این طریق از بروز عوارض این بیماری و اختلالات بینایی جلوگیری گردد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *