چشم مصنوعی اوربیتال (Orbital Eye Prosthesis) یکی از انواع پروتزهای چشمی است که در موارد خاص استفاده میشود. این نوع چشم مصنوعی در مواردی که آسیب جدی به ناحیه چشم پلک وارد میشود کاربرد دارد. در این مطلب توضیحاتی در خصوص چشم مصنوعی اوربیتال و کاربردهای آن ارائه گردیده است.
انواع روشهای تخلیه چشم
بطور کلی روشهای مختلفی برای تخلیه چشم وجود دارد که با توجه به میزان آسیب وارده به ناحیه چشم یکی از این انواع توسط جراح انتخاب میگردد:
- Evisceration : در این روش که با نام جراحی نیمه تخلیه چشم شناخته میشود تنها بخش هایی از چشم که آسیب دیدهاند، مانند قرنیه و ..، تخلیه میگردند و اتصال ماهیچههای چشمی حفظ میشود.
- Enucleation : این روش با نام تخلیه کامل کره چشم شناخته میشود و در مواردی که آسیب ناشی از ضربه شدید و بیماریهایی همچون سرطان به چشم وارد گردد کاربرد دارد. در طی این عمل، کره چشم بصورت کامل برداشته میشود و طبیعتا اتصال ماهیچههای چشم نیز قطع میگردد.
- Exenteration : در طی این عمل، علاوه بر تخلیه کامل کره چشم، پلکهای بیمار نیز برداشته میشوند و ناحیه آسیب دیده بصورت کامل تخلیه میگردد.
چشم مصنوعی اوربیتال در کدامیک از روشهای جراحی تخلیه چشم کاربرد دارد؟
چشم مصنوعی اوربیتال در افرادی که از روش جراحی تخلیه کامل چشم و پلک بهره گرفته اند، مورد استفاده قرار میگیرد. عمل Exenteration در شرایط بسیار بحرانی و در پی وقوع آسیبهای جدی و یا وجود تومورهای بدخیم و پیشرونده انجام میشود. هدف از انجام این عمل معمولا حفظ جان بیمار است، زیرا در غیر این صورت ممکن است بیمار جان خود را از دست بدهد.
باید توجه داشت که گاهی اوقات ممکن است از طریق این عمل، بسته به میزان آسیب وارده و ناحیه درگیر، علاوه بر برداشته شدن پلکها و بافتهای کف حدقه، ابروهای بیمار نیز برداشته شوند. بنابراین این مسئله و در واقع از دست رفتن بخشی از صورت، به شدت بر زیبایی ظاهری بیمار اثر منفی میگذارد که ضروری است از تمامی امکانات موجود در جهت بهبود و کاهش این مشکل بهره برد.
در پروتزهای اوربیتال که به این منظور مورد استفاده قرار میگیرند، علاوه بر کره چشم، پلکها و مژهها و در صورت نیاز ابروها نیز طراحی و بازسازی میشود. برای ساخت پروتزهای اوربیتال حتما میبایست از صورت بیمار و ناحیه جراحت قالبگیری به عمل آید. این پروتزها متناسب با رنگ پوست و حالت چشم سالم فرد طراحی و تولید میشوند. همچنین در صورتی که مژهها و ابروهای شخص دچار آسیب گردند، از سمت سالم فرد برداشت شده و بر روی پروتز ساخته شده کاشته میشود.
روشهای جایگذاری و اتصال چشم مصنوعی اوربیتال
برای اتصال پروتز اوربیتال روشهای مختلفی وجود دارد که در ادامه معرفی شدهاند:
ایمپلنت
در این روش جراح، ایمپلنتهای مخصوصی را بر روی استخوانهای قسمت آسیب دیده قرار میدهد و توسط مگنت موجود در پروتز، اتصال سریع و ایمن آن را را برای بیمار ممکن میسازد. باید توجه داشت که این روش اتصال برای بیمارانی که رادیوتراپی (اشعه درمانی) کردهاند امکان پذیر نیست. همچنین در این روش از آنجاییکه بین استخوان و ایمپلنت اتصال برقرار میشود، در مواردی ممکن است عفونت بوجود آید.
Under Cut
این روش در بیماران با شرایط آناتومیکی خاص انجام میگیرد و حتما بیمار میبایست به لحاظ امکان استفاده از این روش تحت معاینه پروتزیست قرار گیرد.
عینک
این روش، یک روش قدیمی بوده که امروزه به دلیل ظاهر نامناسب آن منسوخ شده است. در این روش، پروتز به عینک متصل میشود و سپس بر روی صورت قرار میگیرد.
چسب
امروزه، رایجترین روش اتصال پروتزهای اوربیتال، استفاده از چسبهای مخصوصی است که بخش سیلیکونی پروتز را به صورت بیمار اتصال میدهد. البته حتما ضروری است که پیش از استفاده، پوست بیمار نسبت به حساسیت به این چسبها مورد سنجش قرار گیرد.
نتیجه گیری
پروتزهای اوربیتال در افرادی که تحت عمل جراحی برداشت پلک و چشم قرار گرفتهاند، کاربرد دارد. قابل ذکر است که ساخت این دسته از پروتزها نسبت به پروتزهای معمولی زمانبرتر است و مواد اولیه مصرفی آن باید دارای مشخصات بخصوصی باشد. همچنین باید توجه داشت که در صورت استفاده از پروتز اوربیتال حتماَ میبایست دستورات نگهداری و استفاده را از پروتزیست خود دریافت نمایید.
جهت اطلاع ازقیمت انوع چشم مصنوعی میتوانید با یکی از شماره های 02166889076 و 09128357509 تماس حاصل فرمایید. همچنین برای اطلاع از آدرس دقیق کلینیک ماهان می توانید به قسمت تماس با ما مراجعه کنید. شما عزیزان برای می توانید از قسمت گالری تصاویر نمونه کارهای کلینیک چشم مصنوعی ماهان به بخش گالری تصاویر مراجعه فرمایید.
بدون دیدگاه