دوربینی و نزدیک بینی و آستیگماتیسم، جز عیوب انکساری چشم محسوب میشوند. این عیوب انکساری مشکلات حادی نیستند و براحتی از طرق مختلف قابل درمان میباشند. در این مطلب توضیحاتی در خصوص عیوب انکساری چشم، دلایل آن و همچنین راههای درمان این عارضه ارائه میگردد.
انواع عیوب انکساری چشم
عیوب انکساری میتوانند به شکلهای مختلفی بروز پیدا کنند و بینایی شخص را تحت تاثیر قرار دهند. در این بخش، انواع عیوب انکساری چشم معرفی و در خصوص هر کدام توضیحاتی ارائه میشود.
نزدیک بینی (میوپی)
در افراد مبتلا به این عارضه، بجای اینکه تصاویر دقیقا بر روی شبکیه تشکیل شوند، مقداری جلوتر شکل میگیرند. قدرت انکساری بالای قرنیه و عدسی میتواند باعث بروز این عارضه گردد. نزدیک بینی غالبا از دوران کودکی شخص آغاز میشود و حداکثر تا سن 21 سالگی پیشرفت میکند.
دوربینی (هیپروپی)
عارضه دوربینی دقیقا در نقطه مقابل نزدیکی بینی قرار دارد و در آن تصاویر در نقطه پشت پرده شبکیه و دورتر از آن متمرکز میشوند. قدرت انکساری پایین قرنیه و عدسی میتواند منجر به ایجاد این ناهنجاری گردد. افراد مبتلا به دوربینی معمولا دچار تاری دید، خستگی چشم، سر درد و … میگردند. همچنین باید توجه داشت که این عارضه را نباید با پیرچشمی که آن هم یکی دیگر از عیوب انکساری محسوب میشود اشتباه گرفت.
آستگماتیسم
در یک چشم سالم، انحنای قرنیه همانند یک دایره در جهات مختلف یکسان است. از اینرو نور با عبور از قرنیه در یک نقطه مشخص متمرکز می شود. اما در چشم درگیر با آستیگماتیسم، قرنیه فرد حالت بیضی دارد و انحنای آن در جهات مختلف یکسان نخواهد بود. از اینرو نور عبوری از قرنیه بدلیل عدم تمرکز در یک نقطه مشخص، موجب تشکیل تصاویر همراه با هاله و نامنظم میگردد. معمولا افراد که با نزدیک بینی و دوربینی درگیر هستند، از مسئله آستیگماتیسم نیز رنج می برند.
پیرچشمی
تغییر انحنای عدسی این قابلیت را برای فرد ایجاد مینماید که بتواند تصاویر و نوشتههای نزدیک را با وضوح بالا ببیند. اما از سن حدود 45 سال به بالا، توانایی عدسی در این زمینه کاهش مییابد که به آن پیرچشمی میگویند. شخص مبتلا به این عارضه برای مطالعه و مشاهده اجسام نزدیک به یک عینک مخصوص نیاز دارد.
عیوب انکساری چشم کودکان
کودکان نیز مانند بزرگسالان ممکن است به عیوب انکساری مبتلا شوند. در بسیاری از موارد این عیوب دارای زمینه ارثی هستند. عیوب انکساری چشم کودکان نیز نزدیک بینی، دور بینی و آستیگماتیسم را شامل میشوند و اگر در زمان مناسب تشخیص داده شوند با انجام برخی موارد قابل اصلاح خواهند بود.
منظور از دوربینی و نزدیک بینی چشم چیست؟
منظور از دوربینی و نزدیک بینی چشم چیست؟ این سوال یک پرسش متداول است که بسیاری از افراد به دنبال پاسخ آن میباشند. این بیماریهای چشمی در واقع بعنوان زیرمجموعه عیوب انکساری چشم شناخته میشوند و براحتی میتوان آنها را درمان کرد.
افرادی که با عارضه نزدبک بینی درگیر هستند براحتی میتوانند اجسام و نوشتههای در فاصله نزدیک را با وضوح کامل مشاهده نمایند و در تشخیص و خوانش اشیا و نوشتههایی که در فواصل دور قرار دارند به مشکل خواهند خورد. اما چشم کسانی که با دوربینی درگیر است دقیقا برعکس عمل میکند و برای تشخیص و خوانش اجسام در فاصله نزدیک مشکل خواهد داشت.
علت دوربینی و نزدیک بینی
در هنگام مشاهده یک نوشته یا شی، اشعه نوری ساطع شده از طریق قرنیه به سمت عدسی چشم هدایت میشود. پس از آن عدسی، این نور را بر روی شبکیه، که در پشت چشم قرار دارد و یک بافت حساس به نور است متمرکز میکند. شبکیه با تبدیل نور به سیگنالهای الکتریکی، آنها را از طریق عصب بینایی به مغز ارسال می نماید و در مغز این سیگنالها بصورت تصاویر قایل مشاهده پردازش می گردند.
حال اگر چشم در خم کردن صحیح نور ساطع شده و تمرکز دقیق آن بر روی لایه شبکیه ناتوان باشد، شخص درگیر عیوب انکساری میگردد و در واقع این مسئله را میتوان بعنوان علت دوربینی و نزدیک بینی در نظر گرفت. افراد درگیر با این عارضهها، غالبا از تاری دید، دوبینی، سردرد، سرگیجه و … شکایت میکنند.
راههای درمان دوربینی و نزدیک بینی
عیوب انکساری معمولا مشکلات حادی نیستند و براحتی میتوان آنها را درمان کرد. برای مثال اگر نزدیک بینی یک فرد در سن کم تشخیص داده شود، میتوان از طریق انجام برخی تمرینات خاص، آن را معالجه نمود. اما اگر این مشکلات در سنین بالاتر تشخیص داده شوند، آنگاه در بسیاری از موارد با استفاده از عینک میتوان آنها را حل کرد.
همچنین درمانهای دیگری برای این عیوب نیز وجود دارد. برای مثال درمان دوربینی و نزدیک بینی بدون عینک بدین شکل است که شخص میتواند از لنزهای مخصوص استفاده نماید و یا از جراحیهای لیزر که برای این منظور انجام میشوند بهره ببرد. قابل ذکر است که جراحی لیزر بدلیل دوره نقاهت کوتاه آن و عدم نیاز شخص به استفاده از عینک بعنوان یکی از بهترین روشهای اصلاح عیوب انکساری چشم شناخته میشود. در کل باید در نظر داشت که رفع عیوب انکساری براحتی قابل انجام است و شخص پس از آن بدون هیچ مشکلی از دید طبیعی برخوردار خواهد شد.
نتیجه گیری
مشکلات ناشی از عیوب انکساری جز عارضههای حاد چشمی محسوب نمیشوند و براحتی میتوان آنها را درمان کرد. افراد مبتلا به این بیماریها معمولا دچار تاری دید، دو بینی، خستگی چشم و … خواهند شد. برای درمان این مشکل از عینک، لنز و جراحی لیزر استفاده میشود.
بدون دیدگاه