پتوز

افتادگی پلک - کلینیک ماهان


افتادگی پلک یا همان پتوز، یک بیماری چشمی است که قابل درمان است. از آنجاییکه عملکرد صحیح پلک رابطه مستقیمی با زیبایی افراد دارد، لذا بروز این بیماری به شدت بر زیبایی فرد تاثیر منفی می‌گذارد و موجب از بین رفتن اعتماد به نفس او برای حضور در جامعه می‌شود. دراین مطلب توضیحاتی درباره این بیماری و علل و علائم آن و همچنین راههای درمان افتادگی پلک عصبی ارائه می‌گردد.

کلینیک چشم مصنوعی ماهان – قبل و بعد از جراحی افتادگی پلک

افتادگی پلک چیست؟

همانطور که می‌دانید پوست پشت پلک بسیار نازک است و دارای بافتی حساس می‌باشد. اما با این وجود پلک نقش بسیار مهمی در حفاظت از چشم و مردمک دارد. این لایه، چشم را در برابر مواردی همچون گرد و غبار، آلودگی و حتی بعضی از ضربات نیز محافظت می‌نماید. حال اگر این ناحیه، بافت عضلانی خود را ازدست بدهد، آنگاه افتادگی پلک بوجود می‌آید و شخص را با مشکلاتی روبرو خواهد ساخت. این عارضه ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود که از آن جمله می‌توان به بالا رفتن سن یا بروز یک سانحه و …. اشاره کرد.

باید توجه داشت که عارضه پتوز تا زمانی که کل مردمک چشم را نپوشاند و جلوی بینایی شخص را بطور کامل نگیرد، به صورت حاد جلوه داده نمی‌شود و تنها بروی زیبایی تاثیر می‌گذارد. این عارضه اگر بروی یک چشم رخ دهد به آن پتوز یک طرفه می‌گویند و اگر بروی هر دو چشم اتفاق بیفتد، تحت عنوان پتوز دو طرفه شناخته می‌شود. ضمنا قابل ذکر است که اگر این افتادگی شدید باشد و در بینایی چشم اختلال و مزاحمت ایجاد کند، باید سریعا آن را با انجام عمل جراحی به حالت عادی بازگرداند.

علت افتادگی پلک

پتوز بیماری‌ایست که دارای علل مختلفی است. برای مثال درگیری شخص با بسیاری از بیماری‌ها همچون سرطان، ام اس و بیماری‌های عصبی عضلانی می‌تواند در ایجاد پتوز اثر گذار باشد. البته باید توجه داشت که این بیماری ممکن است بصورت مادرزادی نیز بروز پیدا کند. همچنین عامل دیگری که بعنوان اصلی‌ترین علت افتادگی پلک در جوانی شناخته می‌شود، بروز یک سانحه با ضربه شدید است که به ماهیچه های این ناحیه آسیب جدی وارد می‌سازد.

انواع افتادگی پلک

عارضه افتادگی پلک نیز دارای انواع مختلفی است و می توان آن را به دو دسته کلی تقسیم کرد:

مادرزادی

این نوع از پتوز، از همان بدو تولد همراه نوزاد است و می‌تواند ناشی از ضعف عضلانی در این ناحیه باشد. معمولا پتوز مادرزادی مواردی همچون آستیگماتیسم، تاری در دید و … را برای کودک نیز به همراه دارد.

اکتسابی

افتادگی پلک اکتسابی به دلایل مختلف خارجی و همچنین سن و بیماری های مختلف ایجاد می‌شود و دارای انواع مختلفی است که عبارتند از:

  • پتوز مکانیکی
  • پتوز عضلانی
  • پتوز تاندونی
  • پتوز عصبی

 علائم افتادگی پلک چیست؟

پتوز ممکن است به دلایل مختلفی مانند ضعف عضله، تاندون و … رخ دهد. در این شرایط فرد به سختی چشم خود را باز می‌کند یا از بسته شدن پلک جلوگیری به عمل می‌آورد و چون شخص نمی‌تواند این حرکت را به درستی و آسانی انجام دهد، مدام احساس خستگی و کلافگی می‌کند. در واقع ناتوانی در کنترل حرکات پلک به عنوان اصلی ترین علامت این عارضه شناخته می‌شود. باید توجه داشت که با انجام یک عمل ساده، این مشکل قابل درمان خواهد بود.

کلینیک چشم مصنوعی ماهان – پتوز مادرزاذی

تشخیص افتادگی پلک

برای تشخیص پتوز یک شاخصه مهم وجود دارد و آن هم تعیین درجه افتادگی پلک می‌باشد، که توسط متخصص انجام می‌گیرد. این شاخصه همان اندازه فاصله بین پلک و مردمک می‌باشد و سپس بر حسب میزان آن، پزشک تصمیم می‌گیرد که جراحی برای شخص ضرورت دارد یا نه؟

روش‌های درمان پتوز

تنها درمان قطعی برای پتوز، انجام عمل جراحی می‌باشد و در واقع هیچ روشی برای درمان افتادگی پلک بدون جراحی بصورت کامل وجود ندارد. با این حال اگر در اوایل این بیماری قرار دارید با انجام یک سری از کارها می‌توان روند پیشرفت بیماری را کند کرد. برخی از روش‌های درمان خانگی افتادگی پلک عبارتند از:

  • انجام ورزش های مخصوص مدیتیشن مانند یوگا
  • استفاده از مواردی مانند آلورا و چای کیسه ای برای آرامش بخشی عضلات این ناحیه
  • بکارگیری روش هایی مانند روغن درمانی
  • استفاده از وازلین برای افتادگی پلک عصبی

لازم به ذکر است این موارد چون تحت نظر متخصص انجام نمی‌شوند و چشم ناحیه بسیار حساسی است لذا باید با دقت بسیار بالایی آنها را انجام داد. ضمنا قابل ذکر است که استفاده از قطره چشمی برای رفع افتادگی پلک نیز می‌تواند اثر بخش باشد و باعث انقباض سریعتر پلک‌ها شود. یکی از بهترین قطره‌ها در این زمینه قطره چشم لوپیدین می‌باشد.

آیا می توان از پتوز جلوگیری کرد؟

به طور کلی نمی‌توان از وقوع این عارضه جلوگیری کرد. زیرا با افزایش سن یا وقوع اتفاقات خارجی این اختلال برای بیشتر افراد پیش می‌آید ولی با انجام معاینه منظم و چکاب می‌توان روند پیشرفت آن را کند کرد.

نتیجه گیری

عارضه افتادگی پلک یا پتوز یک بیماری چشمی بی خطر است که بسیاری از افراد با آن درگیر می‌شوند و می‌تواند ناشی از مواردی همچون افزایش سن، بیماری و یا وقوع یک حادثه باشد. باید توجه داشت که درمان قطعی این عارضه تنها از طریق انجام عمل جراحی امکان پذیر است و فرد برای تشخیص ضرورت این امر حتما باید به یک متخصص در این زمینه مراجعه نماید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *