عمل PRK یکی از عملهای چشمی است که برای درمان عیوب انکساری همچون آستیگماتیسم، دوربینی، نزدیک بینی و … انجام میشود. این عمل را بعنوان نخستین عمل جراحی چشمی که با لیزر انجام میگیرد میشناسند. در این مقاله توضیحاتی در خصوص عمل PRK ارائه میگردد. مواردی که در این مطلب به توضیح آنها خواهیم پرداخت عبارتند از:
- تعریف عمل PRK
- نحوه انجام عمل
- تفاوت روش PRK با سایر روشهای جراحی
- مزایا و معایب عمل PRK
- مراقبتهای لازم پس از عمل
عمل PRK
PRK در واقع مخفف عبارت Photo Refractive Keratectomy میباشد و آنرا با نام فوتوریفرکتیو کراتکتومی نیز میشناسند. این عمل، اولین جراحی لیزری چشمی است که از طریق آن برخی از مشکلات چشمی همچون آستیگماتیسم، دوربینی و نزدیک بینی بهبود پیدا میکند و برطرف میگردد. البته پس از این عمل، جراحیهایی همچون لیزیک و لازک نیز معرفی شدند. اما باید گفت عمل PRK دارای مزایای خاصی است و منسوخ نشده است و هنوز برای بسیاری از بیماران تجویز میگردد.
در این روش از لیزری تحت عنوان لیزر اگزایمر برای تغییر شکل قرنیه و تمرکز نور بر روی شبکیه بهره گرفته میشود. این عمل ممکن است بر روی یک چشم یا هر دو چشم بیمار انجام شود. قابل ذکر است که در بسیاری از موارد، بیمار میتواند هر کدام از روشهای جراحی را برای رفع مشکل خود انتخاب نماید.
عمل PRK به چه صورتی انجام می شود؟
در این عمل، با استفاده از لیزر اگزایمر یک لایه نازک از قرنیه تحت عنوان اپیتلیوم برداشته میشود. این کار باعث میگردد که جراح به لایه های زیرین قرنیه دسترسی پیدا کند. البته در مواردی جراح میتواند این کار را با استفاده از چاقوی ظریف جراحی نیز انجام دهد. باید توجه داشت که لایهای که در این مرحله از قرنیه برداشته میشود نازکتر از لایهایست که در عمل لیزیک بریده می شود.
در مرحله بعد، با استفاده از لیزر در نقاط مشخص، سطح قرنیه چشم بیمار اصلاح میگردد. باید گفت که پس از چند روز لایه اپیتلیوم قرنیه، به مرور ترمیم شده و بهبود پیدا میکند. شایان ذکر است که این مسئله یکی از دلایلی است که باعث میشود دوره نقاهت این روش درمانی مقداری طولانیتر گردد. توجه داشته باشید که بدلیل ظرافت و دقت بالا، این عمل برای کسانی که نمیتوانند عمل لیزیک را انجام دهند، یک گزینه مناسب به شمار میآید.
تفاوت عمل پی آر کی با عملهای لیزیک و لازک
تمامی این عملها، جراحیهایی هستند که در آنها از لیزر استفاده میشود. اما با وجود شباهتهایی که بین آنها وجود دارد دارای تفاوتهایی نیز میباشند. برای مثال تفاوتی که بین جراحی PRK و عمل لیزیک وجود دارد در نحوه برش و لایهایست که از قرنیه چشم بیمار برداشته میشود.
در روش PRK لایهای که برداشته میشود بسیار نازک است و پس از برداشت مجددا بر سر جای خود گذاشته نمیشود و این لایه باید به مرور ترمیم گردد. در حالیکه در روش لیزیک لایه عمیقتری برداشته میشود و پس از انجام عمل آن را در جای خود قرار میدهند. همانطور که مشخص است روش لیزیک برای افرادی که دارای قرنیه نازک هستند روش مناسبی نیست و برای آنها روش PRK تجویز میگردد. البته ذکر این نکته نیز ضروریست که دوره نقاهت پس از عمل PRK نسبت به روش لیزیک طولانیتر خواهد بود.
همچنین باید گفت که روش لازک در واقع نسخه ارتقا یافته روش PRK است. در این روش برخلاف روش PRK، پس از انجام جراحی، لایه برداشته شده مجددا بر سر جای خود قرار داده خواهد شد. این کار باعث میگردد که دوره نقاهت پس از عمل کاهش یابد.
مزایای عمل PRK
این عمل نسبت با سایر روشها دارای مزایایی است که در ادامه به برخی از آنها اشاره میگردد:
- در این روش،لایه نازکتری از قرنیه چشم بیمار نسبت به روش لیزیک برداشته می شود.
- این روش مناسب افرادی است که از قرنیه نازکتری نسبت به سایرین برخوردارند.
- در این روش به فلپ قرنیه آسیبی وارد نخواهد شد.
- زمان انجام جراحی PRK کوتاه است.
- خطری قرنیه چشم را به لحاظ ریسک کاهش ضخامت تهدید نخواهد کرد.
معایب عمل PRK
علی رغم مزایایی که بیان شد، به مانند هر روش جراحی دیگری این عمل نیز دارای معایبی نیز میباشد. برخی از این معایب عبارتند از:
- در این عمل احتمال عفونت و التهاب پس از عمل برای چشم بیمار وجود دارد.
- مدت زمان ریکاوری و دوره نقاهت پس از عمل نسبت به سایر روشها طولانیتر خواهد بود.
- احساس درد و ناراحتیهای چشمی بعد از انجام این عمل بیشتر رخ میدهد.
چه افرادی کاندیدای مناسبی برای عمل PRK هستند؟
- افراد بالای 18 سال: زیرا رشد چشمها معمولاً تا سن 18 سالگی کامل میشود.
- داشتن نسخه ثابت عینک یا لنز تماسی حداقل به مدت یک سال: این نشان میدهد که عیوب انکساری شما پایدار است.
- سلامت عمومی خوب: زیرا بیماریهای چشمی مانند خشکی چشم، عفونت چشم و برخی بیماریهای سیستمیک ممکن است مانع از انجام این عمل شوند.
- عدم وجود بیماریهای قرنیه: مانند قوز قرنیه یا نازکی بیش از حد قرنیه
- افرادی که قرنیه نازکی دارند.
- افرادی که فعالیتهای فیزیکی سنگین انجام میدهند: از آنجایی که در عمل PRK فلپی روی قرنیه ایجاد نمیشود، خطر جابهجایی فلپ در این افراد کمتر است.
مراقبت های بعد از عمل PRK
بعد از انجام هر عملی برای دستیابی به یک نتیجه بهتر ضروریست که بیمار یک سری مراقبتها را انجام دهد. برخی از مراقبت های بعد از عمل PRK عبارتند از:
- استراحت دادن به چشم و عدم استفاده زیاد از آن
- استفاده از قطرات چشمی و مسکن هایی که توسط پزشک تجویز می شوند
- جلوگیری از ورود مواد شوینده به چشم در صورت استحمام در روزهای پس از عمل
- استفاده از بانداژ چشمی تا چند روز بعد از عمل
- عدم انجام فعالیت های ورزشی در روزهای پس از جراحی
- استفاده از عینک آفتابی
- عدم مالش چشم پس از عمل
نتیجه گیری
عمل PRK، یک روش جراحی لیزری است که در آن جراح، لایه نازکی از قرنیه را بر میدارد و اصلاحات لازم را بر روی قرنیه برای رفع عیوب انکساری انجام میدهد. این روش برای افرادی که دارای قرنیه نازک عستند مناسب است و این افراد میتوانند از این روش و یا روش لازک برای رفع مشکلات چشمی خود بهره ببرند. باید گفت که مدت تاری دید بعد از عمل PRK با توجه به شرایط بیمار متغیر است و ممکن است از جند روز تا جند هفته طول بکشد.
بدون دیدگاه