سنجش بینایی یا همان اپتومتری به فرآیندی اطلاق میگردد که در طی آن بینایی شخص و اشکالات مربوط به آن توسط شخصی به نام اپتومتریست بررسی میشود. در صورت وجود مشکل، اپتومتریست میتواند برخی تمرینها را تجویز نماید یا برای بهبود بینایی شخص، از عینک، لنز و یا عدسی استفاده نماید. در این مطلب توضیحاتی در خصوص بینایی ستجی و تست های مربوط به آن ارائه میگردد.
سنجش بینایی
همانطور که از نام آن مشخص است در بینایی سنجی، میزان بینایی افراد و همچنین اشکالات مربوط به آن بررسی میشود. در واقع این موضوع، در معاینه کامل ساختمان چشم، تستهای مربوط به میدان دید و رنگ، ساختار و توپوگرافی قرنیه و … امری ضروری تلقی میگردد. تمامی کارهای مربوط به این فرآیند توسط شخصی به نام اپتومتریست انجام میگیرد.
باید توجه داشت که اپتومتریستها، پزشک نیستند. آنها با ارائه راهکارهایی میتوانند به سلامت چشم و بینایی افراد کمک کنند. اپتومتریستها از طریق انجام تستهای بینایی سنجی میتوانند بیماریها و اختلالات موجود در چشم فرد را بررسی و تشخیص دهند.
تستهای سنجش بینایی
در سنجش بینایی، آزمایشات و تستهای مختلفی انجام میگیرد تا ارزیابی دقیقی از سلامت چشم و بینایی فرد بدست آید. سپس با توجه به نتایح این آزمایشات، اپتومتریست میتواند به بیمار در جهت رفع مشکلات او راهکارهایی ارائه کند یا در صورت نیازبه او در انجام جراحی مشاوره دهد. برخی از این تستها عبارتند از:
تست حدت بینایی
این آزمایش، در واقع مربوط به توانایی چشمها در مشاهده دقیق اجسام و نوشتههایی است که در فواصل دور و نزدیک قرار دارند. غالبا در ابتدا هر یک از چشمها تحت آزمایش قرار میگیرند و سپس هر دو چشم آزمایش میشوند. باید توجه داشت برای انجام این مورد، تستهای مختلفی وجود دارد که یک اپتومتریست میتواند بدین منظور از آنها استفاده نماید.
تست شکست نور یا انکسار سنجی
تست شکست نور در واقع آزمایشی است که تحت آن شماره عینک افراد تعیین میشود. در این تست از ابزاری با نام فوروپتر استفاده میگردد و فرآیند آن به این شکل است که لنزهای مختلفی در جلوی چشم قرار داده میشود تا لنزی که بینایی بهتری برای فرد ایجاد مینماید مشخص شود. در این تست همچنین میزان عیوب انکساری چشم (دوربینی، نزدیک بینی و آستیگماتیسم) تعیین میشود.
آزمون کوررنگی
این آزمون معمولا در ابتدای معاینه چشم کامل برای اطمینان از عدم ابتلای شخص به کوررنگی انجام میشود. اجام این تست باعث میشود که پزشک از مشکلاتی که ممکن است بر اثر کوررنگی بوجود آیند آگاه گردد.
تست درک عمق یا استریوپسیس
این تست، قابلیتی از چشم که مربوط به درک سه بعدی و عمق اجسام است را مورد بررسی قرار میدهد. در تست استریوپسیس، بیمار از طریق یک عینک سه بعدی، به کتابچهای از الگوها نگاه میکند و در هر الگو چهار دایره قرار دارد که شخص باید شکلهای مشابه با الگو را انتخاب نماید. در صورتی که شخص شکلهای صحیح را انتخاب نماید، دارای دید عمقی خوبی خواهد بود.
تست اسنلن یا چارت E
در این آزمون که به عنوان یک آزمون کلی و عمومی شناخته میشود شخص باید در یک فاصله مشخص از تابلویی که از حروف E تشکیل شده است قرار گیرد و جهت دندانهها را به درستی تشخیص دهد. این تست بصورت جداگانه برای هر چشم انجام میگیرد. با استفاده از این آزمون میتوان ضعیف بودن چشمها را تشخیص داد.
سنجش بینایی کودکان
کودکان تا پیش از سن مدرسه باید حداقب سه مرتبه تحت سنجش های بینایی قرار گیرند. این فرآیند یک بار تا قبل از یک سالگی نوزاد انجام می شود. همچنین سنجش بینایی کودکان 3 تا 6 سال حداقل 2 مرتبه صورت می گیرد. بسیاری از مشکلات و بیماریهای چشمی اگر در سنین پایین تشخیص داده شوند براحتی قابل درمان خواهند بود.
سنجش بینایی در منزل
سنجش بینایی در منزل نیز امکان پذیز است و افراد برخی از تستهای بینایی را میتوانند در منزل و براحتی انجام دهند. انجام این تستها در منزل باعث میگردد که شخص بصورت کلی به مشکلات بینایی خود پی ببرد و برای رفع آنها به یک چشم پزشک مراجعه نماید. باید توجه داشت که سنجش بینایی با گوشی نیز ممکن است و با استفاده از برخی از نرم افزارها این کار صورت میگیرد.
نتیجه گیری
سنجش بینایی در واقع فرایندی است که توسط اپتومتریست و با انجام برخی از معاینات و تستهای بینایی سنجی صورت میگیرد. در کودکان نیز تا قبل از سن ورود به مدرسه، حداقل سه مرتبه تستهای اپتومتری انجام میشود. اپتومتریستها از این طربق بسیاری از عارضههای چشمی را تشخیص میدهند و به بیمار در جهت رفع این موارد کمک میکنند.
بدون دیدگاه