دستگاه توموگرافی چشمی

دستگاه OCT چشم


OCT چشم یکی از روش‌های پیشرفته تصویربرداری برای قسمت‌های مختلف چشم است. از طریق این روش، بسیاری از مشکلات و عارضه‌های چشمی مانند جدا شدگی لایه‌های شبکیه، بیماری آب سیاه و … قابل تشخیص خواهند بود. در این مطلب شما با نکات مربوط به این روش تصویربرداری آشنا خواهید شد. این موارد عبارتند از:

  • دستگاه OCT  چشم
  • بیماریهایی که با این روش قابل تشخیص هستند
  • نحوه کارکرد دستگاه OCT
  • مزایای استفاده از این روش تصویر برداری
دستگاه تصویربرداری توموگرافی چشمی (OCT)

OCT چشم چیست؟

شبکیه، قسمتی از چشم است که در پشت چشم قرار دارد و به نور حساس است. این قسمت از چشم از چندین نوع نورون و همچنین سلول‌هایی که به نور حساس هستند تشکیل می‌شود. اگر در عملکرد این بخش چشم خللی بوجود بیاید، موجب اختلات بینایی و در موارد حاد نابینایی فرد می‌گردد. لذا تشخیص به موقع و دقیق بیماری‌های مرتبط با این بخش از چشم بسیار مهم خواهد بود.

امروزه پیشرفت‌های بسیار زیادی در عرصه تصویربرداری و تشخیص عارضه‌های مرتبط با شبکیه حاصل شده است. یکی از این روش‌ها که کمک شایانی به تشخیص دقیق و سریع بیماری‌های شبکیه می‌کند، OCT چشم (به انگلیسی: Optical Coherence Tomography) نام دارد. در این روش که با نام توموگرافی انسجام نوری نیز شناخته می‌شود، از امواج نوری برای گرفتن عکس از شبکیه و ارزیابی ساختمان آن استفاده می‌شود و در واقع بعنوان روشی غیر تهاجمی در این زمینه قلمداد می‌گردد.

با این روش، چشم پزشک قادر به مشاهده لایه‌های مختلف شبکیه خواهد بود و از این طریق می‌تواند هر کدام از لایه‌ها را اندازه گیری کند. این اندازه گیری‌ها در تشخیص بیماری‌هایی همچون آب سیاه، دژنراسیون ماکولا و … بسیار موثر خواهند بود.

در این روش تصویربرداری، عارضه‌های مرتبط با شبکیه مانند تورم، سوراخ شدگی ماکولا و همچنین جداشدگی شبکیه به سرعت قابل تشخیص خواهد بود. همچنین با استفاده از روش OCT چشم بیماری‌هایی همچون آب سیاه و دیابت را نیز می‌توان تشخیص داد.

چه زمان هایی استفاده از OCT ضرورت دارد؟

افرادی که جراحی آب مروارید انجام می‌دهند حتما می‌بایست قبل و بعد از انجام عمل، تست OCT را انجام دهند. اگر فردی بعد از انجام عمل، بینایی خود را به شکل مطلوبی بدست نیاورد، انجام تست OCT به او در تشخیص دلیل این موضوع کمک خواهد نمود.

همچنین در غالب موارد، استفاده از این روش در تشخیص سوراخ ماکولا ضروری است. زیرا پزشک در غالب مواقع نمی‌تواند از طریق معاینات معمول چشمی این عارضه را تشخیص دهد. ضمنا با استفاده از این روش در اکثر اوقات کشش بین شبکیه و زجاجیه و همچنین غشاهای روی شبکیه برای چشم پزشک قابل تشخیص خواهد بود.

OCT چشم چگونه انجام می شود؟

برای انجام OCT چشم، ممکن است بنا به تشخیص پزشک، از قطره‌های گشاد کننده مردمک استفاده گردد. البته باید توجه داشت که در برخی موارد، پزشک بکارگیری این قطره‌ها را منع می‌کند. این قطره‌ها باعث باز شدن مردمک و به تبع آن ساده‌تر شدن بررسی مردمک چشم می‌گردند.

در این روش تصویربرداری، بیمار در مقابل دستگاه OCT چشم قرار می‌گیرد و چانه خود را در قسمت مخصوص قرار می‌دهد. سپس عملیات اسکن چشم بیمار توسط دستگاه آغاز می‌شود. این کار چیزی در حدود 5 الی 10 دقیقه به طول خواهد انجامید. باید توجه داشت در شرایطی که مردمک چشم شخص با استفاده از قطره گشاد شده باشد، ممکن است چشم او تا ساعت‌ها نسبت به نور حساس باقی بماند.

دستگاه تصویربرداری توموگرافی چشمی (OCT)

OCT  برای تشخیص کدام عارضه‌های چشمی استفاده می‌شود؟

OCT چشم بعنوان یکی از روش‌های تصویربرداری، در تشخیص بسیاری از بیماری‌های چشمی کاربرد دارد. از جمله این بیماری‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آب سیاه
  • کشش زجاجیه
  • سوراخ شدگی ماکولا
  • عارضه پوکر ماکولا
  • رتینوپانی دیابتی
  • رتینوپاتی سروز مرکزی
  • دژنراسیون ماکولای وابسته به سن

در این روش تصویربرداری، آسیب های وارده به عصب بینایی بررسی میشود. این کار به پزشک در تشخیص بیماری کمک بسیاری خواهد کرد.

مزایای استفاده از روش OCT

این روش تصویربرداری، حالت غیرتهاجمی دارد و نیازی به نمونه برداری از عروق و بافت‌های چشمی در آن وجود ندارد. در روش OCT از طریق نور، آسیب‌های ایجاد شده در لایه‌های مختلف براحتی مشخص می‌شوند. از دیگر مزایای این روش می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تشخیص سریع و به موقع عارضه‌های موجود در شبکیه
  • امکان تصویر برداری میکروسکوپیک از بافت‌های چشمی در زمان کم
  • تصویربرداری سه بعدی از لایه‌های مختلف شبکیه و حتی لایه‌های عمیق‌تر در کوتاهترین زمان
  • به حداقل رسانی نمونه برداری از بافت‌های مشکوک
  • تشخیص دقیق برای کنترل بیماری‌های خطرناک چشمی

نتیجه گیری

این روش تصویربرداری، یک روش نوین و غیرتهاجمی است و از طریق آن اطلاعات بسیاری در خصوص وضعیت شبکیه چشم در اختیار پزشک قرار می‌گیرد. از طریق این روش، می‌توان به سرعت بسیاری از بیماری‌های چشمی را در زمان درست تشخیص داد و در صورت لزوم، روند درمان را آغاز نمود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *