التهاب عصب بینایی

نوریت اپتیک یا التهاب عصب بینایی چیست؟ | علائم و دلایل بروز آن و روشهای درمان این عارضه


عصب بینایی چشم، در واقع برقرار کننده ارتباط بین چشم و مغز انسان است و التهاب این عصب تحت عنوان نوریت اپتیک شناخته می شود. در این مطلب به بیان توضیحاتی در این خصوص خواهیم پرداخت. مواردی که در این مطلب بیان خواهند شد عبارتند از:

نوریت اپتیک چیست؟

عصب چشم انسان یک از مهمترین بخش های سیستم بینایی افراد است که از طریق آن ارتباط بین چشم و مغز برقرار می شود. از طریق این عصب اطلاعات بینایی دریافتی از شبکیه به منظور تجزیه و تحلیل به مغز ارسال می گردد. حال اگر این عصب دچار التهاب گردد، در واقع شخص با عارضه نوریت اپتیک درگیر شده است.

این التهاب که ممکن است حتی در هر دو چشم فرد بطور همزمان ایجاد شود، می تواند به عصب و غلاف حفاظتی آن یا همان میلین آسیب وارد کند.از اینرو توجه به علائم آن برای بهبود هر چه سریعتر و جلوگیری از پیشرفت آن بسیار ضروری خواهد بود.

علائم عارضه نوریت اپتیک

این عارضه همچون سایر بیماری های چشمی می تواندعلائم مختلفی داشته باشد. از جمله این علائم می توان به مواردی همچون بینایی ناهمگون، تاری دید، کاهش بینایی یا از دست رفتن کامل بینایی، درد یک چشم یا هر دو چشم اشاره داشت. باید دقت داشت که توجه به این علائم به جهت جلوگیری از پیشرفت بیماری بسیار مهم می باشد و شخص سریعا باید به یک چشم پزشک مراجعه کند.

دلایل بروز نوریت اپتیک

نوریت اپتیک غالبا در افراد با سن کمتر از 45 سال مشاهده می شود. این عارضه معمولا در زنان بیشتر از مردان رخ می دهد. غالبا این بیماری در افراد درگیر با بیماری ام اس بیشتر رایج است. در واقع هنگامیکه سیستم ایمنی بدن به غلاف محافظ سلولهای عصبی توسط سیستم ایمنی بدن دچار حمله شده و از بین می رود، عارضه نوریت اپتیک بروز پیدا می کند.

این بیماری به دلایل دیگری نیز امکان بوجود آمدن دارد. از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • درگیری شخص با اختلالات نورومیلیت اپتیک
  • انسفالومیلیت منتشر حاد
  • سندرم همراه با آنتی بادی  Anti-MOG Ab

چگونگی تشخیص این عارضه

در افراد مبتلا به نوریت اپتیک غالبا عکس العمل مردمک نسبت به نور غیر طبیعی است. در واقع پس از تاباندن نور به چشم، مردمک جمع نشده و باز می شود. باید دقت داشت که با توجه به شدت پیشرفت این عارضه، ظاهر عصب بینایی می تواند نرمال و یا متورم باشد.

چگونگی تشخیص نوریت اپتیک به این صورت است که در ابتدا فشار چشم اندازه گیری می شود و سپس برای ارزیابی بهتر، قسمت های پشت چشم یعنی شبکیه و عصب بینایی، مردمک بررسی خواهند شد. گاهی اوقات برای ارزیابی دقیق تر علل زمینه ای این التهاب در برخی موارد، MRI عصب بینایی و مغز نیز تجویز خواهد شد.

روشهای درمان نوریت اپتیک

در حال حاضر در ابتدا چشم پزشکان به مدت سه روز کورتیکواستیروئید وریدی با دوز بالا و به دنبال آن به مدت یازده روز استیروئید خوراکی تجویز خواهندکرد. در روش دیگر، بیمار بدون مصرف دارو تحت نظر قرار خواهد گرفت.

علاوه بر این ممکن است در برخی موارد، درمان از طریق تعویض پلاسما پیشنهاد گردد. در این روش بیمار به مدت 1 تا 2 ساعت به یک دستگاه وصل خواهد شد و در این مدت خون بیمار از طریق ورید وارد دستگاه می شود و پروتئین های خاصی از پلاسما جدا خواهند شد. در نهایت خون بیماران که از ترکیبات سیستم ایمنی که مسبب التهاب هستند پاک می شود و به بدن برگردانده خواهد شد.

نتیجه گیری

عارضه نوریت اپتیک یکی از بیماری های چشمی است که در آن عصب بینایی دچار التهاب می شود و بینایی شخص را تحت تاثیر قرار می دهد. از همین رو حتما ضروریست به محض مشاهده علائم آن افراد سریعا به پزشک معالج مراجعه نمایند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *